Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 479 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 5 van 40

RSZ: verhoging forfaitaire kantoorvergoeding

Als werkgever kun je werknemers die op regelmatige basis een substantieel deel van hun arbeidstijd aan thuiswerk doen, een forfaitaire kantoorvergoeding geven. De RSZ verhoogt het maximumforfait van de kantoorvergoeding als gevolg van een indexaanpassing.

Jaarverslag van de interne dienst: niet meer verplicht bezorgen aan inspectie

Voor veel werkgevers is het een jaarlijks terugkerende to do in hun agenda: voor 1 april moeten ze een verslag over de werking van de interne dienst preventie en bescherming op het werk opmaken.

Nieuw is dat je dit verslag niet meer moet bezorgen aan de regionale directie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk. De werkgever moet het verslag wel nog altijd kunnen voorleggen wanneer de inspectie daarom vraagt.

Overzicht: tabel RSZ-werkgeversbijdragen

In dit artikel krijg je een overzicht van de verschillende RSZ-werkgeversbijdragen, die je per kwartaal betaalt en die berekend worden op basis van de brutolonen van je medewerkers.

Het gaat om de bijdragen vanaf 2008 tot 2023.

Lijsten: VIA-middelen per organisatie & per jaar

De VIA-akkoorden schuiven bepaalde maatregelen naar voor om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren, en om die te realiseren krijgen de organisaties subsidies van de Vlaamse regering. Op deze pagina vind je de VIA-middelen of bedragen per organisatie en per jaar terug.

FAQ VIA-middelen

Via-middelen: wat zijn dat? Waar heeft mijn organisatie recht op? En waarvoor dienen ze? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze FAQ.

Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen voor het schooljaar 2023-2024

Het schooljaar is alweer begonnen en dat wil zeggen dat het kan gebeuren dat een werknemer bij jou komt om Vlaams opleidingsverlof aan te vragen. Voor het schooljaar 2023-2024 zijn er enkele (beperkte) wijzigingen in de regelgeving. Hieronder een kort overzicht van deze aanpassingen.

Vertrouwenspersoon verplicht voor organisaties met 50 werknemers of meer

Organisaties vanaf 50 werknemers zijn vanaf 1 december 2023 verplicht om minstens één vertrouwenspersoon aan te stellen. De vertrouwenspersoon is in de organisatie een laagdrempelig informeel aanspreekpunt waar werknemers terecht kunnen
voor hun psychosociaal welzijn. Zo wil de wetgever ervoor zorgen dat er meer vertrouwenspersonen zijn in grote organisaties. In het kader van welzijn op het werk zijn zij sleutelfiguren in de eerstelijnszorg.

Sectorpensioen PC 329.01: toelage 2022 vastgelegd

Voltijdse werknemers die in 2022 een volledig jaar werkten in de Vlaamse socialprofitsector krijgen een toelage van 180 euro op hun pensioenrekening. Of 112 euro als hun werkgever geen bijdrageplicht had. Daarmee ligt de toelage voor 2022 op hetzelfde niveau als die van vorig jaar.

Deze toelage legden we formeel vast met de vakbonden in de cao van 4 december 2023.

Tool: verlofrechten berekenen

Vind je het berekenen van de wettelijke vakantiedagen en sectorale verlofdagen waar elke werknemer per kalenderjaar recht op heeft maar een vervelend klusje? Met onze tool is het echt supersimpel!

Geen twijfel meer over economische werkloosheid in de socialprofitsector

Tijdens de coronacrisis kwam aan het licht dat de wetgeving rond tijdelijke werkloosheid om economische redenen strikt genomen niet mogelijk was voor veel socialprofit-organisaties. Dankzij tussenkomst van Unisoc heeft de wetgever onlangs de wet gewijzigd om dit probleem op te lossen.

Beperking van de doelgroepvermindering aanwerving eerste werknemer vanaf 2024

Vanaf 2024 komen er belangrijke wijzigingen in het systeem van doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen. Dat staat in een wet van 16 oktober 2023 en in een KB dat onlangs in het Belgische Staatsblad gepubliceerd is. De voornaamste wijzigingen zijn een verlaging van het bedrag bij de vermindering bij eerste aanwerving en het verdwijnen van de verminderingen voor de vierde tot zesde aanwerving.

Indexering van de loonbedragen

De loongrenzen uit de Arbeidsovereenkomstenwet worden elk jaar geïndexeerd. Dat is belangrijk als jouw organisatie werkt met een scholings- of concurrentiebeding. De bedragen voor 2023 vind je terug op deze pagina:

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!