Ga verder naar de inhoud

Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen voor het schooljaar 2023-2024

18.12.2023

Het schooljaar is alweer begonnen en dat wil zeggen dat het kan gebeuren dat een werknemer bij jou komt om Vlaams opleidingsverlof aan te vragen. Voor het schooljaar 2023-2024 zijn er enkele (beperkte) wijzigingen in de regelgeving. Hieronder een kort overzicht van deze aanpassingen.

Automatische indexering begrensd maandloon

Tijdens opname van het Vlaams opleidingsverlof heeft de werknemer recht op uitbetaling van een geplafonneerd loon. Dit maximum wordt normaal per schooljaar vastgesteld bij koninklijk besluit.

Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt dit systeem van jaarlijkse vaststelling bij koninklijk besluit vervangen door een jaarlijkse automatische indexering. De indexering gebeurt door de loongrens uit het vorig schooljaar evenveel keer met 2% te verhogen als het aantal keer dat de spilindex tijdens dat vorig schooljaar is overschreden. Voor het schooljaar 2023-2024 resulteert dit in een loongrens van 3.500 euro bruto per maand.

Referentiemaand maart in plaats van september

Om te berekenen op hoeveel uren Vlaams opleidingsverlof een werknemer recht heeft, wordt gekeken naar zijn of haar arbeidspercentage. Dat principe blijft van toepassing. Vroeger werd er echter gekeken naar het arbeidsregime in september van lopende schooljaar. Dit verandert nu. Vanaf het schooljaar 2023-2024 zal men kijken naar het arbeidsregime van de maand maart van het voorgaande jaar om te bepalen op hoeveel uur Vlaams opleidingsverlof kan nemen.

Naast deze aanpassing blijven de bestaande regels van toepassing. Dat wil zeggen dat een werknemer minstens 50 procent moet werken om recht te hebben op Vlaams opleidingsverlof. Bovendien blijft een werknemer ook een 'tweede kans' behouden om alsnog recht te hebben op Vlaams opleidingsverlof. Als hij of zij minder dan 50 procent werkt in maart van het voorgaande jaar, wordt er gekeken naar het tewerkstellingspercentage van de maand waarin de opleiding start. Is er dan ook geen 50 procent tewerkstelling, dan is er geen recht op Vlaams opleidingsverlof.


Verdubbeling aantal uren bij gemeenschappelijk initiatief verlengd

Wat ingevoerd werd in het schooljaar 2021-2022 en verlengd werd tijdens het schooljaar 2022-2023, blijft ook gelden voor het schooljaar 2023-2024: als je als werkgever een opleiding voorstelt aan een werknemer, die al Vlaams opleidingsverlof opneemt voor een zelfgekozen opleiding, en je werknemer gaat hierop in, dan wordt het persoonlijk maximum voor Vlaams opleidingsverlof van de werknemer verhoogd naar 250 uur.

Versoepeling minimumvoorwaarde opleiding

Ook dit wordt verlengd tijden het schooljaar 2023-2024. Om Vlaams opleidingsverlof te mogen nemen, moet een werknemer voor minstens 3 studiepunten of 32 contacturen ingeschreven zijn.

Om aan dat minimum van 32 uren te geraken, mogen verschillende korte modules worden samengeteld.

Bij wijze van versoepeling is sinds het schooljaar 2021-2022 ook toegelaten om modules samen te tellen die bij verschillende opleidingsverstrekkers worden gevolgd.

Expliciet akkoord van de werknemer

Je werknemer moet akkoord zijn met het Vlaams opleidingsverlof. De Vlaamse regering heeft dit willen benadrukken en neemt dit nu expliciet op in de regelgeving. Je zal als werkgever dit akkoord moeten kunnen bewijzen. Kan je dat niet, dan zal er geen terugbetaling zijn.

Bron

  • Besluit van de Vlaamse Regering van 31 augustus 2023 tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, Belgisch Staatsblad 13 november 2023.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 8 september 2023 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, wat betreft de optimalisatie van het operationele proces, Belgisch Staatsblad 19 oktober 2023.
  • Wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen (1), Belgisch Staatsblad 23 november 2023.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!