Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 477 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 1 van 40

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Vanaf 1 juli 2024: geen leeftijdsvereiste meer voor doelgroepvermindering voor personen zonder recente duurzame werkervaring

Vanaf 1 juli 2024 valt de leeftijdsvereiste weg voor de doelgroepvermindering die je kan krijgen als je personen zonder recente duurzame werkervaring aanwerft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Deze uitbreiding staat tegenover de afschaffing van de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers.

Barema's en bedragen

Op deze pagina bundelen we de belangrijkste barema's en bedragen die van toepassing zijn op de paritaire comités 329.01 en 329.03.

Checklist inzake de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker

Almaar meer werknemers verplaatsen zich per fiets naar het werk. En dat is goed voor mens en milieu.

Maar daarmee rijst ook de vraag naar de verplichtingen van de werkgever in verband met de veiligheid en het welzijn van de fietsende werknemers. De NAR publiceerde daarom een handige checklist met een overzicht van de voornaamste verplichtingen.

Verhoging van het algemeen minimumloon vanaf 1 april 2024

Op 1 april 2024 stijgt het algemeen minimumloon (of GGMMI) met 35,7 euro. Het GGMMI zal vanaf 1 april 2024 2.029,88 euro bedragen. De stijging van het algemeen minimumloon heeft ook gevolgen voor het minimumloon in PC 329.03. Dat minimumloon bedraagt 2148,02 euro vanaf 1 april 2024.

UPDATE Federal Learning Account: Applicatie beschikbaar vanaf 1 april 2024

Vanaf 1 april 2024 komt er voor werkgevers een nieuwe verplichting bij inzake opleidingen. Het opleidingsrecht van de werknemers zal dan geregistreerd moeten worden in een nieuwe databank, de Federal Learning Account.

In dit bericht zetten we de informatie waar we op dit moment al over beschikken even op een rij.

De applicatie is beschikbaar sinds 1 april 2024.

Aanpassing maximumbedrag kilometervergoeding

Het maximale bedrag voor de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vanaf 1 april 2024 licht verminderd naar 0,4265 euro per kilometer.

Vanaf 1 april 2024 bijdrage te storten aan Terug Naar Werk-fonds bij medische overmacht

Beëindig je als werkgever de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht? Dan moet je sinds 1 april 2024 geen bijzondere regeling outplacement meer aanbieden aan je werknemer.

Deze outplacementverplichting is vervangen door een bijdrage van 1.800 euro te betalen aan het Terug Naar Werk-fonds.

Laatste prognose indexaanpassing

In zijn meest recente prognose voorspelt het Planbureau de eerstvolgende overschrijding van de spilindex in april 2024. Daardoor zouden de lonen in onze sector in juni 2024 met 2% stijgen.

Subsidies voor pilootprojecten innovatieve arbeidsorganisatie: tweede cyclus

De Nationale Arbeidsraad en de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg werken opnieuw samen een systeem uit ter ondersteuning van pilootprojecten inzake innovatieve arbeidsorganisatie. Organisaties en sectoren kunnen tussen 1 april en 31 mei 2024 een subsidieaanvraag indienen.

Rechtspraak: Kan een werknemer ontslag nemen via e-mail?

De ontslagregels zijn strikt. Respecteer je ze niet? Dan kan dat zware (financiële) gevolgen hebben. Je bent daarom het best waakzaam als je een arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Maar wat als werknemers je niet op de juiste manier informeren over hun ontslag? Ze sturen je een sms of e-mail, maar ze laten het na om de juiste informatie in de ontslagbrief op te nemen. Aan de hand van recente rechtspraak leggen we je uit wat jouw mogelijkheden zijn in zo'n situatie.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!