Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 479 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 2 van 40

UPDATE Federal Learning Account: Applicatie beschikbaar vanaf 1 april 2024

Vanaf 1 april 2024 komt er voor werkgevers een nieuwe verplichting bij inzake opleidingen. Het opleidingsrecht van de werknemers zal dan geregistreerd moeten worden in een nieuwe databank, de Federal Learning Account.

In dit bericht zetten we de informatie waar we op dit moment al over beschikken even op een rij.

De applicatie is beschikbaar sinds 1 april 2024.

Langdurige arbeidsongeschiktheid: mogelijkheden

Een langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid van een werknemer, brengt kopzorgen mee voor werkgevers. In de meeste gevallen willen beide partijen het liefst dat het werk zo snel mogelijk opnieuw aanvat. Alleen is dit soms koffiedik kijken. Wanneer keert de werknemer terug? Zal hij dezelfde arbeid en hetzelfde ritme aankunnen? Wat kan ik als werkgever doen om een terugkeer vlot te laten verlopen?

Sociale verkiezingen 2024: periode van dag Y (verkiezingsdag) tot dag Y+144

Eindelijk is de dag van de sociale verkiezingen daar. De stembureaus worden ingericht, de bolletjes worden gekleurd en het resultaat wordt bekend gemaakt. Met onderstaande informatie ben je helemaal klaar voor de hoogdag van de sociale democratie en de daaropvolgende stappen.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Vanaf 1 juli 2024: geen leeftijdsvereiste meer voor doelgroepvermindering voor personen zonder recente duurzame werkervaring

Vanaf 1 juli 2024 valt de leeftijdsvereiste weg voor de doelgroepvermindering die je kan krijgen als je personen zonder recente duurzame werkervaring aanwerft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Deze uitbreiding staat tegenover de afschaffing van de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers.

Checklist inzake de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker

Almaar meer werknemers verplaatsen zich per fiets naar het werk. En dat is goed voor mens en milieu.

Maar daarmee rijst ook de vraag naar de verplichtingen van de werkgever in verband met de veiligheid en het welzijn van de fietsende werknemers. De NAR publiceerde daarom een handige checklist met een overzicht van de voornaamste verplichtingen.

Aanpassing maximumbedrag kilometervergoeding

Het maximale bedrag voor de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vanaf 1 april 2024 licht verminderd naar 0,4265 euro per kilometer.

Vanaf 1 april 2024 bijdrage te storten aan Terug Naar Werk-fonds bij medische overmacht

Beëindig je als werkgever de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht? Dan moet je sinds 1 april 2024 geen bijzondere regeling outplacement meer aanbieden aan je werknemer.

Deze outplacementverplichting is vervangen door een bijdrage van 1.800 euro te betalen aan het Terug Naar Werk-fonds.

Subsidies voor pilootprojecten innovatieve arbeidsorganisatie: tweede cyclus

De Nationale Arbeidsraad en de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg werken opnieuw samen een systeem uit ter ondersteuning van pilootprojecten inzake innovatieve arbeidsorganisatie. Organisaties en sectoren kunnen tussen 1 april en 31 mei 2024 een subsidieaanvraag indienen.

Rechtspraak: Kan een werknemer ontslag nemen via e-mail?

De ontslagregels zijn strikt. Respecteer je ze niet? Dan kan dat zware (financiële) gevolgen hebben. Je bent daarom het best waakzaam als je een arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Maar wat als werknemers je niet op de juiste manier informeren over hun ontslag? Ze sturen je een sms of e-mail, maar ze laten het na om de juiste informatie in de ontslagbrief op te nemen. Aan de hand van recente rechtspraak leggen we je uit wat jouw mogelijkheden zijn in zo'n situatie.

Uitstel mogelijk voor indienen aangifte patrimoniumtaks

De FOD Financiën besliste om organisaties de mogelijkheid te bieden een uitstel tot uiterlijk 31 mei 2024 aan te vragen voor het indienen en betalen van de patrimoniumtaks.

Referentie-CO₂-coëfficiënt 2024 voor bedrijfswagens

De referentie- CO₂-uitstoot voor 2024 werd bekendgemaakt. Voor alle brandstoftypes stellen we een daling vast in vergelijking met de voorgaande jaren. Werknemers zullen hierdoor meer belastingen moeten betalen op het voordeel van alle aard, verbonden aan het privégebruik van hun bedrijfswagen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!