Kennisbank
Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.
Teksten: Vlaamse Intersectorale Akkoorden
De VIA-akkoorden schuiven bepaalde maatregelen naar voor om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren, en om die te realiseren krijgen de organisaties subsidies van de Vlaamse regering. Op deze pagina vind je de integrale teksten van VIA2, VIA3, VIA4 en VIA5 terug.
‘Cash-for-car’ in de prullenbak: Grondwettelijk Hof vernietigt mobiliteitsvergoeding
Het Grondwettelijk Hof heeft, op vraag van 3 milieuverenigingen, het ABVV en het ACV, de ‘wet van 30 maart 2018 betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding’ vernietigd. Die mobiliteitsvergoeding is een financiële tegemoetkoming die de werknemer ontvangt van zijn werkgever, in ruil voor het inleveren van zijn bedrijfswagen.
Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht & ontslag? Opzeggingstermijn (in bepaalde gevallen) geschorst
Heb je recent een werknemer ontslagen die op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona is geplaatst? Ging zijn of haar opzeggingstermijn ten vroegste op 1 maart in, en liep die opzeggingstermijn nog op 22 juni? Dan wordt die opzeggingstermijn geschorst. De wet die dat regelt, verscheen eind augustus 2020 in het Staatsblad.
Werknemer beschuldigt je van discriminatie? Aan jou als werkgever om tegenbewijs te leveren
Wanneer een werknemer feiten kan aanvoeren die het bestaan van discriminatie kunnen doen vermoeden, komt het aan jou als werkgever toe om het tegenbewijs te leveren dat er geen discriminatie plaatsvond. Dat bevestigt het Hof van Beroep van Brussel in een recent arrest.
Recht op privacy in arbeidsrelaties: recente rechtspraak
In dit artikel geven we je een overzicht van recente arresten over het recht op privacy in arbeidsrelaties. Deze behandelen een mogelijke miskenning van het recht op privacy en de toelaatbaarheid van onrechtmatig verkregen bewijs.
Corona: Erkenning COVID-19 als beroepsziekte
Werknemers die tussen 18 maart 2020 en 17 mei 2020 beroepsactiviteiten hebben uitgeoefend in bedrijven van de cruciale sectoren en de essentiële diensten en de ziekte COVID-19 hebben opgelopen, kunnen recht krijgen op een beroepsziekte-uitkering.
Beperkte solidariteitsbijdrage voor studenten: staven met bewijs van inschrijving
Stelt jouw organisatie studenten tewerk waarvoor je een beperkte solidariteitsbijdrage betaalt? Dan moet je dat voortaan extra staven met een bewijs van inschrijving van een (hoge)school of universiteit. Dat laat de RSZ weten in haar administratieve instructies van het eerste kwartaal.
Overzicht bevoegdheden overlegorganen
Heb je niet helemaal helder wat de bevoegdheden van een vakbondsafvaardiging, ondernemingsraad en comité precies zijn? Of wil je weten welke informatie je aan wie beschikbaar moet stellen en hoe het zit met raadplegings- en beslissingsprocedures? Download dan ons handige overzicht.
Aanmoedigingspremie voor 1/10de ouderschapsverlof vanaf 1 september 2020
Sinds 2019 kunnen werknemers een 1/10de ouderschapsverlof opnemen.
Vanaf september wordt zo’n ouderschapsverlof voor werknemers in de Vlaamse social profitsector financieel interessanter omdat er net als voor andere ouderschapsverloven een aanmoedigingspremie tegenover wordt gezet.
Onderhandelingen over een nieuw Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA6) van start
Begin juli is er op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon overleg geweest tussen de Vlaamse Regering en de vakbonden en werkgevers van de zorg- en welzijnssector rond het 6de Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA6). Via Verso, intersectorale werkgeversorganisatie voor de Vlaamse sociale ondernemingen, is ook de socioculturele sector vertegenwoordigd op de werkgeversbank.
Sociale Maribel, wat is dat nu eigenlijk?
We zetten alle feiten over dit fonds dat je kan aanspreken voor loonsubsidies op een rij in dit artikel.
Minimumafstand voor tussenkomst openbaar vervoer geschrapt vanaf 1 juli 2020
Vanaf 1 juli 2020 mag je als werkgever geen minimumafstand meer hanteren voor terugbetaling van het woon-werkverkeer van werknemers. Je betaalt dus al een tussenkomst vanaf de eerste kilometer.
Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?
Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!