Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 479 artikels gevonden. Er worden 11 artikels getoond op pagina 40 van 40

Wat als tijdelijke werkloosheid door corona en arbeidsongeschiktheid samen vallen?

Wat als een werknemer ziek is op een dag waarin hij of zij op tijdelijke werkloosheid is gezet? Heeft hij of zij in dat geval recht op gewaarborgd loon? We zetten enkele situaties op een rij in dit artikel.

Alles wat je moet weten over Paritaire Comités 329.01 en 329.03

Wat is een paritair comité en hoe weet je of je als socioculturele organisatie onder PC 329.01 of PC 329.03 valt? Dat vertellen we je op deze pagina.

Kan je als werkgever aansprakelijk worden gesteld in geval van besmetting van een werknemer?

Ben je als werkgever aansprakelijk voor een coronabesmetting op de werkvloer? Heeft de werknemer zelf ook een verantwoordelijkheid? En hoe zit dat op de weg van en naar het werk? Dat vertellen we je in dit artikel.

Nieuwe discriminatiegronden opgenomen in Genderwet

Als werkgever is het absoluut uit den boze om werknemers te discrimineren op basis van geslacht. Dat staat zo in de Genderwet. Nieuw sinds maart is dat er een lijst met criteria die samenhangen met geslacht – zoals het geven van borstvoeding, meemoeder- en vaderschap, adoptie, medisch begeleide voortplanting en sekse-kenmerken- zijn toegevoegd aan deze wet.

Bedrijfsvoorheffing: nieuwe schalen vanaf 2020

De schalen en toepassingsregels voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing op inkomsten veranderen vanaf 1 januari 2020. In dit artikel vind je de nieuwe terug.

Een geslaagd preventie- en welzijnsbeleid in 5 stappen

Waarom een preventiebeleid onmisbaar is in je organisatie? Omdat het helpt om arbeidsongevallen en beroepsrisico’s te voorkomen of te verminderen. Ook niet onbelangrijk: het geeft het welbevinden van je werknemers een boost. Zelf aan de slag? Dat kan met dit stappenplan.

Herstel ongelijkheid binnen je personeelsgroep met een positief actieplan

Is een bepaalde groep overduidelijk ondervertegenwoordigd in je personeelsbestand? Dan kun je die ongelijkheid proberen te herstellen door maatregelen te nemen die zich specifiek richten tot de ondervertegenwoordigde groep. Een recent kb bepaalt hoe je zo’n positieve actiemaatregel neemt zonder je schuldig te maken aan discriminatie.

FAQ: politiek verlof

Een verkozen werknemer heeft recht op politiek verlof. Dat wil zeggen dat hij of zij gedurende een aantal dagen afwezig mag zijn van het werk. Of dat onbetaald of met behoud van loon is, hangt af van het soort mandaat. Je leest er alles over in deze FAQ.

Model: uitgeschreven visie rond welzijnsbeleid

De Raad van Bestuur is als werkgever verantwoordelijk voor een correct preventie- en welzijnsbeleid in de organisatie. Zelf iets op papier zetten? Gebruik dan onze download.

Ontslag om dringende redenen: wat zegt de rechtspraak?

Soms lijkt een ontslag om dringende redenen evident, bijvoorbeeld in het geval van een werknemer die een diefstal toegeeft of een arbeidsongeschikte werknemer die deelneemt aan een sportwedstrijd. Toch moet je als werkgever de concrete omstandigheden altijd goed onderzoeken en beoordelen. Dat blijkt uit 2 arresten van het Brusselse Arbeidshof uit 2014.

Attest kind ten laste - vermindering bedrijfsvoorheffing wegens gezinslasten

Sinds begin 2003 is de discriminatie tussen man en vrouw weggewerkt die tot dan toe bestond voor de verminderingen voor gezinslasten in de bedrijfsvoorheffing. Vroeger was het automatisch de man van het gezin die aanspraak kon maken op die vermindering. Nu kunnen beide partners binnen een gezin die keuze zelf maken: dat doen ze door een allebei een attest in te vullen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!