Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Proficiat, je bent aanbeland bij het kloppend hart van deze website én van onze werking bij Sociare. Want na meer dan 20 jaar wetgeving bestuderen en leden verder helpen beseffen we het nog elke dag: personeel inzetten in het socioculturele werkveld, daar komt een heleboel bij kijken. Over alle aspecten van tewerkstelling in onze paritaire comités vind je hier informatie, wetgeving, modeldocumenten, syllabi en tools.

Onze basisinfo is voor iedereen toegankelijk. Om dossiers, tools en modeldocumenten te gebruiken heb je een login nodig. Die bezorgen we je van zodra je lidmaatschapsaanvraag werd goedgekeurd.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 357 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 2 van 30

Eindejaarspremie 2020: geïndexeerde bedragen bekend

Valt jouw organisatie onder het toepassingsgebied van een van de sectorale cao's over de eindejaarspremie? Dan betaal je uiterlijk in december 2020 een eindejaarspremie. Op deze pagina vind je alle geïndexeerde bedragen terug.

Corona: Lockdown vanaf 2 november

Laatste update: 3 november 2020

Het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bevatte al vergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het ministerieel besluit van 1 november gaat nog een stap verder en verstrengt de maatregelen nogmaals. We kunnen dus gerust opnieuw spreken van een tweede lockdown.

Werknemer die niet kan telewerken? Attest verplicht!

De overheid schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus en heeft telewerken nu verplicht gemaakt. Daarvoor gold er enkel een aanbeveling. Uitzondering? Mensen die écht nodig zijn op de werkvloer. Zij moeten hiervoor wel een attest krijgen van de werkgever.

Model - attest uitzondering op verplichting telewerk

De overheid schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus en heeft telewerken nu verplicht gemaakt. Uitzondering? Mensen die écht nodig zijn op de werkvloer. Zij moeten hiervoor wel een attest krijgen van de werkgever.

Brusselse (steun)maatregelen in tijden van corona: een overzicht

In dit nieuwsbericht lijsten we alle Brusselse steunmaatregelen op die relevant zijn voor onze leden

Vlaamse steunmaatregelen in tijden van corona: een overzicht

In dit nieuwsbericht lijsten we alle Vlaamse steunmaatregelen op die relevant zijn voor onze leden.

Telethuiswerk: hoe organiseer ik het praktisch in coronatijden?

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het telethuiswerk de regel bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent, in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat. Je maakt hier best praktische afspraken over met je werknemers, afgestemd op de huidige situatie. Lees meer in deze update.

Tijdelijke werklozen welkom in zorg en welzijn: intersectorale partners sluiten kaderakkoord

De sociale partners van de social profitsectoren sloten een intersectoraal kaderakkoord om de vrijwillige en tijdelijke inschakeling van tijdelijke werklozen mogelijk te maken. Op die manier hopen ze de enorme druk die er momenteel is op het personeel in zorg- en welzijnsorganisaties door de tweede coronagolf een beetje te verlichten.

Tijdelijke werkloosheid: invloed op vakantie en eindejaarspremie

Elke werknemer zou het volledige vakantiepotje en vakantiegeld in 2021 krijgen, ook al was die werknemer in 2020 een periode tijdelijk werkloos wegens overmacht door corona. Voor de periode tot 31 augustus is dat al een zekerheid, voor de periode van 1 september tot 31 december is het nog wachten op een KB.

Aanvulling bij uitkering voor tijdelijke werkloosheid: de RSZ verduidelijkt

Als werkgever kun je aan de werknemers die ingevolge de Corona-maatregelen niet kunnen werken en in tijdelijke werkloosheid geplaatst zijn, een aanvulling bij de RVA uitkering toekennen zonder dat daarop bijdragen verschuldigd zijn.

School of crèche sluit? Tijdelijke werkloosheid voor ouders

Wat als je als ouder geconfronteerd wordt met een sluiting van (een deel van) de school of crèche van je kinderen wegens een COVID-19-besmetting? De wetgever bereidt een oplossing voor. Mits een attest kan de werknemer op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden gezet.

Corona: Strengere maatregelen voor sport, cultuur en jeugd

In ons nieuwsbericht van 20 oktober berichtten we reeds dat de protocollen van verschillende deelsectoren zouden worden aangepast om ze af te stemmen op de verstrengde richtlijnen die sinds 19 oktober van kracht zijn.

Het Overlegcomité heeft vandaag volgende maatregelen aangekondigd:

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!