Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 439 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 2 van 37

Antidiscriminatiewet beschermt werknemers tegen discriminatie op basis van ziekte in het verleden

Voortaan biedt de Antidiscriminatiewet ook bescherming tegen discriminatie op grond van een gezondheidstoestand in het verleden. Deze bescherming geldt in een arbeidsbetrekking gedurende de gehele arbeidsrelatie en start al vanaf de sollicitatie.

Eindejaarspremie berekenen met onze tool - versie 2022

Betaal je in december 2022 een eindejaarspremie uit? Gebruik dan onze tool om te berekenen hoeveel die bedraagt voor elke werknemer.

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie in 2022? De geïndexeerde bedragen zijn bekend

Valt jouw organisatie onder het toepassingsgebied van een van de sectorale cao's over de eindejaarspremie? Dan betaal je uiterlijk in december 2022 een eindejaarspremie. Op deze pagina vind je alle geïndexeerde bedragen terug.

Deadline: decemberafrekening

Als een bediende in 2022 minder ging werken, betaal je in december 2022 de verloren vakantierechten uit. Dat heet de decemberafrekening. We illustreren het met een fictief voorbeeld.

FAQ: Vakantie en andere verlofdagen tegen de jaarwisseling

Vakantie wordt per kalenderjaar toegekend. Het einde van het jaar zorgt soms voor enkele problemen. Wat als werknemers hun verlof niet hebben opgenomen? Moet ik dit verlof dan uitbetalen? Wat met ADV-dagen? Hoe bepaal ik de collectieve vakantie in de organisatie? Je leest het hier.

Laatste prognose indexaanpassing

In oktober 2022 werd de spilindex overschreden. Daardoor stijgen de lonen in onze sector opnieuw in december 2022 met 2%.

Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose nog twee volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden.

Afstandsonderwijs geeft ook recht op betaald educatief verlof in schooljaar 2022-2023 (Brussels Gewest)

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geven opleidingen die gedeeltelijk of volledig van op afstand worden gegeven tijdens het schooljaar 2022-2023 ook recht op betaald educatief verlof (BEV), net zoals de twee voorbije jaren.

Loonbarema’s - geïndexeerd op 1 december 2022

In paritair comité 329.01 gelden voor sommige deelsectoren loonbarema's. Wanneer moet jouw organisatie de barema's toepassen? Je leest het op deze pagina.

Verhoging van het algemeen minimumloon vanaf 1 december 2022

In oktober 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stijgt ook het algemeen minimumloon (of ggmmi) in onze sector nog maar eens in december 2022 met 2%, tot 1.916,71 euro.

Haard- en standplaatstoelagen (vanaf 1 december 2022)

De werknemers van de door de Vlaamse overheid decretaal gesubsidieerde instellingen voor maatschappelijk opbouwwerk hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een aanvulling bij hun baremaloon in de vorm van een haard- of standplaatsvergoeding.

Indexering bedragen SWT op 1 november 2022

Door de overschrijding van de spilindex zijn op 1 november 2022 verschillende bedragen in het kader van SWT, geïndexeerd.

Begrotingsakkoord: welke maatregelen voor de socio-culturele sector?

De federale regering heeft haar begroting opgemaakt voor 2023 en 2024. Hieronder krijg je een overzicht van een aantal maatregelen die belangrijk zijn voor de socio-culturele sector. De maatregelen moeten nog uitgewerkt worden. Naarmate ze worden omgezet in regelgeving, zullen we je hierover verder informeren.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!