Ga verder naar de inhoud

Indexering bedragen SWT

16.05.2024

Door de overschrijding van de spilindex in april 2024 worden op 1 mei verschillende bedragen in het kader van SWT geïndexeerd.

Hoe zit dat precies met die bedragen?

  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding swt is minstens gelijk aan de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en de werkloosheidsuitkering. Het bedrag wordt vastgesteld bij de start van het swt en wijzigt daarna alleen nog als gevolg van indexering of herwaardering.
  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding is gebonden aan de spilindex van de consumptieprijzen, volgens dezelfde modaliteiten als van toepassing voor werkloosheidsuitkeringen. Indexeren de werkloosheidsuitkeringen, dan indexeert dus ook de aanvullende vergoeding.


SWT gestart voor 1 mei 2024

De overschrijding van de spilindex in april 2024 heeft als gevolg dat voor een SWT gestart vóór 1 mei 2024 de werkloosheidsuitkering en de aanvullende vergoeding van de werkgever, met 2% indexeren. Bij een SWAV of pseudo-swt indexeert de aanvullende vergoeding alleen als de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst dat uitdrukkelijk bepaalt.


SWT gestart vanaf 1 mei 2024

Voor werknemers die vanaf 1 mei 2024 in SWT gaan bepaal je de aanvullende vergoeding door rekening te houden met de volgende geïndexeerde grensbedragen:

  • maximum 5.047,06 euro bruto maandloon voor de berekening van het netto-referentieloon
  • maximale werkloosheidsuitkering van 65,10 euro per dag of 1.692,60 euro per maand.


Alle SWT’s en SWAV’s

Ongeacht de startdatum, (her)bereken je voor elke SWT en SWAV ('pseudo swt') de werknemersinhouding van 6,5% op het totale SWT-inkomen (werkloosheidsuitkering + aanvullende vergoeding).
De nieuwe grensbedragen waaronder het SWT-inkomen niet mag dalen als gevolg van deze inhouding zijn sinds 1 mei 2024 de volgende:

  • 1.814,34 euro per maand voor bruggepensioneerden zonder gezinslast
  • 2.185,40 euro per maand voor bruggepensioneerden met gezinslast


Meer weten over SWT?

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Vanaf 1 juli 2024: geen leeftijdsvereiste meer voor doelgroepvermindering voor personen zonder recente duurzame werkervaring

Vanaf 1 juli 2024 valt de leeftijdsvereiste weg voor de doelgroepvermindering die je kan krijgen als je personen zonder recente duurzame werkervaring aanwerft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Deze uitbreiding staat tegenover de afschaffing van de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!