Ga verder naar de inhoud

Indexering bedragen SWT

16.05.2024

Door de overschrijding van de spilindex in april 2024 worden op 1 mei verschillende bedragen in het kader van SWT geïndexeerd.

Hoe zit dat precies met die bedragen?

  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding swt is minstens gelijk aan de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en de werkloosheidsuitkering. Het bedrag wordt vastgesteld bij de start van het swt en wijzigt daarna alleen nog als gevolg van indexering of herwaardering.
  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding is gebonden aan de spilindex van de consumptieprijzen, volgens dezelfde modaliteiten als van toepassing voor werkloosheidsuitkeringen. Indexeren de werkloosheidsuitkeringen, dan indexeert dus ook de aanvullende vergoeding.


SWT gestart voor 1 mei 2024

De overschrijding van de spilindex in april 2024 heeft als gevolg dat voor een SWT gestart vóór 1 mei 2024 de werkloosheidsuitkering en de aanvullende vergoeding van de werkgever, met 2% indexeren. Bij een SWAV of pseudo-swt indexeert de aanvullende vergoeding alleen als de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst dat uitdrukkelijk bepaalt.


SWT gestart vanaf 1 mei 2024

Voor werknemers die vanaf 1 mei 2024 in SWT gaan bepaal je de aanvullende vergoeding door rekening te houden met de volgende geïndexeerde grensbedragen:

  • maximum 5.047,06 euro bruto maandloon voor de berekening van het netto-referentieloon
  • maximale werkloosheidsuitkering van 65,10 euro per dag of 1.692,60 euro per maand.


Alle SWT’s en SWAV’s

Ongeacht de startdatum, (her)bereken je voor elke SWT en SWAV ('pseudo swt') de werknemersinhouding van 6,5% op het totale SWT-inkomen (werkloosheidsuitkering + aanvullende vergoeding).
De nieuwe grensbedragen waaronder het SWT-inkomen niet mag dalen als gevolg van deze inhouding zijn sinds 1 mei 2024 de volgende:

  • 1.814,34 euro per maand voor bruggepensioneerden zonder gezinslast
  • 2.185,40 euro per maand voor bruggepensioneerden met gezinslast


Meer weten over SWT?

Anderen lazen ook dit:

Wettelijk kader voor de samenlevingsdienst

Recent werd de wet tot invoering van een Samenlevingsdienst gepubliceerd. Er is voortaan een wettelijk kader met een apart statuut voor jongeren die zich inzetten bij een gastorganisatie voor een project van algemeen belang.

Vanaf 1 juli in Brussel: werkgelegenheidssteun versterkt en nieuwe werkuitkering ziet het licht

De Brusselse regering heeft een besluit aangenomen dat de werkgelegenheidssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest versterkt. Zo wil ze de effectiviteit van haar werkgelegenheidsmaatregelen vergroten. Het gaat voornamelijk om aanpassingen aan de bestaande regelgeving. Hiernaast heeft ze ook een nieuwe werkuitkering ingevoerd.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!