Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 477 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 30 van 40

FAQ feestdagen

Een werknemer heeft recht op feestdagen: dat is evident. Maar op hoeveel? Wat als een feestdag in een weekend valt? En wat met deeltijdse werknemers? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in deze FAQ.

Maak als vzw gebruik van de tewerkstellingsmaatregel wijk-werken

Sinds 1 januari 2018 vervangt het wijk-werken in Vlaanderen het vroegere pwa-stelsel. Het wijk-werken biedt ook aan vzw's de mogelijkheid om gedurende enkele uren per week klusjes te laten uitvoeren door een werkzoekende.

Aangifte Sociale Risico’s (ASR) wordt steeds digitaler

De aangiftes van de Sociale Risico's (afgekort als ASR) verlopen steeds meer digitaal. Dat is al zo bij de aangiftes van het inlichtingenblad ziekte- en moederschapsverzekering en werkhervatting aan het ziekenfonds: die kunnen niet langer op papier.

Syllabus arbeid en zwangerschap

Een werkneemster die zwanger is, heeft recht op moederschapsrust, ook wel
zwangerschapsrust, zwangerschapsverlof of bevallingsverlof genoemd. Dat verlof is opgedeeld in twee delen: de prenatale en de postnatale rustperiode.

Personen in beroepsopleiding: sinds 2020 ook verzekerd bij een arbeidsongeval

Sinds 1 januari 2020 zijn alle personen met een leerwerkcontract beschermd tegen arbeidsongevallen. Alle personen die arbeid verrichten in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid, vallen vanaf die datum onder de arbeidsongevallenwet.

Nieuwe regels over toekenning kinderbijslag

In 2019 & 2020 wijzigde het systeem van de toekenning van het kindergeld grondig. Als werkgever hoef je voortaan niet meer aangesloten te zijn bij een kinderbijslagfonds, werknemers regelen dit zelf. De vermelding hoeft ook niet langer in het arbeidsreglement te staan.

Een vrijwilligersregister bijhouden: het kan, maar het is niet verplicht

Uit verschillende hoeken wordt het bericht verspreid dat organisaties die met vrijwilligers werken verplicht een vrijwilligersregister moeten bijhouden. Sociare is het niet eens met de achterliggende redenering dat vrijwilligers onder de wetgeving over de sociale documenten vallen.

Het sociaal strafwetboek: alle inbreuken en sancties op een rij

Je wil graag de sanctie voor een bepaalde inbreuk op de arbeidswetgeving kennen? Dan neem je best het Sociaal Strafwetboek even bij de hand. Je leest er meer over geldboetes en gevangenisstraffen.

Syllabus kunstenaars

Zoekt jouw organisatie iemand om een artistieke opdracht te vervullen? Dan doe je een beroep op een kunstenaar. Hoe dat werkt als opdrachtgever? Dat leggen we je uit in onze syllabus.

Syllabus vrijwilligers

Wat komt er allemaal kijken bij vrijwilligerswerk op sociaal-juridisch vlak? Waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer het gaat over vergoedingen en aansprakelijkheid? Dat leggen we je graag van A tot Z uit in onze syllabus.

Syllabus freelancers

Freelance werken betekent ‘je beroep zelfstandig uitoefenen en zelf klanten en
losse opdrachten zoeken, in plaats van in loondienst werken bij een
werkgever. Hoe dat werkt als opdrachtgever? Dat leggen we je uit in onze syllabus.

FAQ werken met jobstudenten

Staat jouw organisatie op het punt om een vacature voor een studentenjob te lanceren? Je bent zeker niet alleen: vooral rond de vakantieperiodes krijgen we over het inschakelen van jobstudenten erg veel vragen binnen. In deze FAQ belichten we enkele belangrijke aandachtspunten rond studentencontracten en vergoedingen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!