Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Proficiat, je bent aanbeland bij het kloppend hart van deze website én van onze werking bij Sociare. Want na meer dan 20 jaar wetgeving bestuderen en leden verder helpen beseffen we het nog elke dag: personeel inzetten in het socioculturele werkveld, daar komt een heleboel bij kijken. Over alle aspecten van tewerkstelling in onze paritaire comités vind je hier informatie, wetgeving, modeldocumenten, syllabi en tools.

Onze basisinfo is voor iedereen toegankelijk. Om dossiers, tools en modeldocumenten te gebruiken heb je een login nodig. Die bezorgen we je van zodra je lidmaatschapsaanvraag werd goedgekeurd.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 382 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 1 van 32

Inschakelingsbanen vervangen DSP en SINE-contracten in Brussel vanaf 2021

Vanaf volgend jaar gaat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest extra inzetten op de inschakeling van kwetsbare mensen op de werkvloer. Erkende sociale ondernemingen kunnen vanaf 2021 medewerkers aannemen in een inschakelingsbaan. Wat dat precies is en wie er in aanmerking komt, lees je hieronder.

Corona: Tips voor heropstart deelsectoren

Verenigingen die hun activiteiten mogen hernemen doen dit overeenkomstig het protocol van de betrokken sector. Verschillende (deel)sectoren werkten reeds plannen en protocollen uit voor een geslaagde heropstart.

We geven hier een overzicht.

Jaarlijkse afrekening sociale maribel: rapportering voortaan via DmfA en mail

Behoort je organisatie tot paritair comité 329.01 en ontvang je sociale maribel middelen? Voor de jaarlijkse rapportering moet je voortaan geen loonstaten meer indienen. Alles verloopt vanaf nu via de DmfA-aangifte en via mail.

Telling voor werkgelegenheidsplan oudere werknemers 2021-2025

Telde jouw organisatie op 2 januari 2021 minstens 21 vte’s? Dan breng je dit jaar opnieuw verslag uit over de uitvoering van je 4-jarig werkgelegenheidsplan met acties om het aantal werknemers van 45 jaar of ouder te behouden of te verhogen. Deadline is 31 maart.

Kostenvergoeding voor telewerk: maximale bedrag tijdelijk omhoog naar 144,31 euro

Werkgevers kunnen een forfaitaire bureaukostenvergoeding toekennen aan telewerkers. Dat bedrag is sociaal en fiscaal vrijgesteld en bedraagt maximaal 129,48 euro per maand.

Het maximum­bedrag wordt voor de maanden april, mei en juni tijdelijk verhoogd naar 144,31 euro per maand.

Reprobel: hoe zit dat vanaf 2021?

Het raamakkoord dat we sloten met Reprobel loopt tot en met 2020. Door de nieuwe wetgeving reprografie dekt deze inning naast kopieën sinds 2018 ook prints. Je kiest zelf of je organisatie al dan niet op dit voorstel intekent.

En de aangifte voor 2021? Die moet je nu nog niet doen: we wachten hiervoor nog op de publicatie van een kb. Pas daarna gaan de onderhandelingen over een nieuw raamakkoord van start.

Actiedag gemeenschappelijk vakbondsfront op 25 februari

Op 25 februari 2021 organiseren het ABVV, het ACV en het ACLVB in gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale actiedag. Volgens de vakbonden zal de nadruk liggen op het informeren en sensibiliseren over de interprofessionele onderhandelingen.

Werkbaarheidcheques: verlengd tot eind 2021

De Vlaamse regering heeft beslist om de maatregelen van de werkbaarheidscheque te verlengen van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Dat betekent dat je als organisatie extra tijd krijgt om gebruik te maken van deze financiële steun. Met de cheques kan je sneller schakelen op vlak van werkbaar werk, maar je kan ze ook inzetten voor corona-aanpassingen.

Modeldocumenten: verenigingswerk

Vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2021 geldt er een voorlopig systeem van verenigingswerk dat alleen nog gerelateerd wordt aan sportactiviteiten en een aantal functies mogen enkel binnen de sportsector. Wil je medewerkers inschakelen volgens dit systeem dan kan je hiervoor onze modellen gebruiken.

Bedragen woon-werkverkeer PC 329.03 vanaf 1 februari 2021

Op zoek naar alle relevante bedragen wat betreft het woon-werkverkeer voor werknemers in PC 329.03? Zoek niet verder!

Dit zijn de bedragen die van toepassing zijn sinds 1 februari 2021.

Tool: tussenkomst woon-werkverkeer met auto of motor in paritair comité 329.01

Verlies je elke maand veel tijd met uitrekenen hoeveel je elke individuele werknemer die zijn wagen of motor gebruikt voor woon-werkverkeer moet betalen? Met onze tool voor organisaties in paritair comité 329.01 weet je het antwoord al na enkele muisklikken.

Tool: tussenkomst woon-werkverkeer met auto of motor in paritair comité 329.03

Verlies je elke maand veel tijd met uitrekenen hoeveel je elke individuele werknemer die zijn wagen of motor gebruikt voor woon-werkverkeer moet betalen? Met onze tool voor organisaties in paritair comité 329.03 weet je het antwoord al na enkele muisklikken.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!