Ga verder naar de inhoud
Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 420 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 1 van 35

Corona: Nieuwe versoepelingen vanaf 1 oktober 2021

Vanaf 1 september werden reeds heel wat maatregelen in de strijd tegen het coronavirus teruggeschroefd. Zo wordt in Vlaanderen en Wallonië telewerk niet langer aanbevolen, mogen we onbeperkt bezoek ontvangen thuis en kan er meer publiek naar evenementen en voorstellingen.

Vanaf 1 oktober kondigen zich alweer versoepelingen aan: we mogen weer gaan dansen en zullen op vele plaatsen vrijer kunnen ademen zonder mondmasker.

Voor Brussel is het nog even wachten. Daar blijven de meeste maatregelen van voor 1 september voorlopig verder van kracht.

Corona: Steun voor tijdelijke werknemers in de culturele sector in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Omdat de Brusselse cultuursector zwaar werd getroffen door de coronacrisis kent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw een uitzonderlijke, eenmalige en individuele financiële steun toe aan werknemers in de culturele sector met tijdelijke contracten.

We geven in dit artikel een kort overzicht van de maatregel en de voorwaarden.

Syllabus welzijn

De preventieverplichtingen die voortvloeien uit de welzijnswet gelden voor al je werknemers. Als werkgever treft je alle nodige maatregelen die nodig zijn om hun welzijn te bevorderen. Wil je er graag alles over weten? Download dan onze syllabus welzijn.

Deadline: jaarlijks actieplan voorleggen aan Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

Elk jaar ga je aan de slag met een actieplan, waarin je de prioriteiten op vlak van preventie en welzijn op het werk blootlegt. Voor 1 november leg je dit voor aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk, de vakbondsafvaardiging of de werknemers zelf.

Geen bedrijfsvoorheffing voor jonge werknemers bij aanwerving in laatste kwartaal

Neem je in het laatste kwartaal van het jaar een jonge werknemer in dienst? Dan kan die werknemer vrijstelling van bedrijfsvoorheffing krijgen.

Corona: welke impact op pensioenrechten?

Gepensioneerden die door corona tijdelijk werkloos waren of een vervangingsinkomen/financiële compensatie ontvingen, hoeven niet te vrezen voor hun pensioen. De regering heeft de maatregelen tot behoud van de pensioenrechten tijdens de coronacrisis verlengd tot 30 juni. Tijdens de crisisperiode zullen deze uitkeringen en vergoedingen geen invloed hebben op de uitbetaling van de pensioenen.

Concretere opdrachten voor externe diensten

Als werkgever ben je aangesloten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Zij staan je bij in je welzijnsbeleid. Maar wat betekent dat nu in de praktijk? Een KB voert een strakkere timing in wat betreft de bedrijfsbezoeken die zij doen en concretiseert het beleidsadvies dat naar "kleinere werkgevers" moet worden geformuleerd.

Hier lees je wat er verandert en op wie dit van toepassing is.

Deadline: collectieve planning van feestdagen en vervangingsdagen

Sommige feestdagen vallen in een weekend. Als werkgever moet je die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen, onder andere via een collectieve planning. We vertellen je hoe dat in z'n werk gaat.

Deadline: aanvraag educatief verlof of Vlaams Opleidingsverlof

Werknemers die tijdens het schooljaar 2021-2022 een jaaropleiding volgen en daarvoor betaald educatief verlof (BEV) of Vlaams Opleidingsverlof (VOV) willen opnemen, bezorgen jou als werkgever uiterlijk op 31 oktober 2021 het getuigschrift van regelmatige inschrijving.

Alles over SWT in onze sector

Brugpensioen, bestaat dat nog? Niet met zoveel woorden. Maar het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) komt er aardig in de buurt. Wat is dit? Wanneer moet je het toepassen?

Een antwoord op deze vragen en meer lees je in dit artikel over SWT in PC 329.

Indexering bedragen SWT op 1 september 2021

Door de overschrijding van de spilindex zijn op 1 september 2021 verschillende bedragen in het kader van SWT, het vroegere brugpensioen, geïndexeerd. Op deze pagina ontdek je hoe dat zit.

Laatste prognose indexaanpassing

In augustus 2021 werd de spilindex overschreden. Daardoor zullen de lonen in onze sector in oktober 2021 met 2% stijgen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!