Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 480 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 34 van 40

Model: aannemingsovereenkomst freelancer

Een freelancer werkt, in tegenstelling tot een werknemer, niet in ondergeschikt verband. Met een freelancer sluit je dus geen arbeidsovereenkomst af. Je maakt wel best een aannemingsovereenkomst op waaruit de gelijkwaardigheid van beide partijen blijkt. Ons model is een goed vertrekpunt.

Politiek verlof: model voor terugvordering van loon

Als je een medewerker in dienst hebt die een politiek mandaat uitoefent, dan is het goed om te weten dat hij of zij daarvoor recht heeft op politiek verlof. Soms onbetaald, soms met behoud van loon. Goed om te weten: in dat laatste geval kan je als werkgever dat loon terugvorderen.

Externe diensten: vergelijking tussen Idewe, Mensura en Liantis

30 juni is de deadline om je contract met je huidige externe dienst voor preventie en bescherming op het werk op te zeggen. Vanaf het jaar nadien heb je dan de kans om van externe dienst te veranderen. Wij hielden het aanbod van Idewe, Mensura en Liantis tegen het licht.

Modellen: ecocheques

Organisaties die ecocheques willen toekennen, moeten die toekenning regelen in een cao. Heeft jouw organisatie geen vakbondsafvaardiging of gaat het om kaderfuncties die normaal niet door een cao beoogd worden? Dan kun je de toekenning regelen in een schriftelijke individuele overeenkomst.

Modellen: maaltijdcheques

Organisaties die maaltijdcheques willen toekennen, moeten die toekenning regelen in een cao. Heeft jouw organisatie geen vakbondsafvaardiging of gaat het om kaderfuncties die normaal niet door een cao beoogd worden? Dan kun je de toekenning regelen in een schriftelijke individuele overeenkomst.

Modellen: resultaatsgebonden bonus

Werknemers belonen wanneer ze bepaalde collectieve doelstellingen halen? Dat kan door een fiscaal en sociaal interessante bonus toe te kennen. Is er een vakbond actief, dan loopt dat via cao. Is dat niet het geval, dan kies je tussen een cao of toetredingsakte om het officieel te maken.

Model: meerurenkrediet uitbreiden

Werken jouw werknemers vaak over? Dan is het nuttig om te weten dat dat hen vanaf een bepaald moment recht geeft op overloon. Zijn er in jouw organisaties vaak drukke periodes waarin medewerkers veel uren presteren? Dan kan je overwegen om het meerurenkrediet te vergroten. Dat doe je via een cao.

Model: onbetaald verlof

Je kan aan een medewerker toestaan om onbetaald verlof op te nemen, bijvoorbeeld omdat die geen of slechts een beperkt aantal dagen vakantie heeft. Maak hierover dan best afspraken in een schriftelijke overeenkomst, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Vertrek gerust van ons model.

Modelbrief outplacementaanbod door werkgever

Gebruik deze modelbrief als je outplacement moet aanbieden aan je werknemer bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Model: toetredingsakte positieve acties

Is een bepaalde groep overduidelijk ondervertegenwoordigd in je personeelsbestand? Dan kun je die ongelijkheid als werkgever proberen te herstellen door zogenaamde positieve acties te nemen. Die maatregelen praktisch uitwerken doe je via een toetredingsakte.

Model: getuigenverklaring

Om gerechtelijke procedures in arbeidszaken te vereenvoudigen, moeten getuigen niet meer fysiek voor de rechter verschijnen. Een schriftelijke getuigenverklaring voldoet in de meeste gevallen, al zijn er wel een paar inhoudelijke vereisten. Ons model bevat al die verplichte bepalingen.

Modelbrieven: ontslag om dringende redenen

Een ontslag om dringende redenen betekent dat een bestaande arbeidsovereenkomst onmiddellijk ten einde komt, omwille van een ernstige tekortkoming die iedere professionele samenwerking onmogelijk maakt. Op deze pagina lees je alles over de kennisgeving en vind je modelbrieven terug.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!