Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 479 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 25 van 40

Naturavoordelen - waardering pc, laptop, tablet, smartphone en internet

Stel je als werkgever een laptop, tablet of smartphone ter beschikking van uw werknemer, in combinatie met een internet- of telefoonabonnement, en mogen werknemers die toestellen ook privé gebruiken? Dan is dat een voordeel waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn. Daarvoor gelden forfaitaire bedragen die door zowel de fiscus als de sociale zekerheid gehanteerd zullen worden.

Syllabus loon

In deze syllabus gaan we eerst in op de loonafspraken die gelden in onze sector: de sectorale loonbarema’s, de indexering van de lonen, de eindejaarspremie en het sectorpensioen in PC 329.01.

In het tweede deel gaat het over sociaal-fiscale loonoptimalisatie. Loonoptimalisatie betekent de loonkosten zo laag mogelijk houden en er tegelijk voor zorgen dat de werknemer bepaalde voordelen geniet. We behandelen o.a.: kostenvergoedingen, voordelen van alle aard, vrijgestelde voordelen, sociale voordelen, vrijgevigheden en het resultaatgebonden voordeel.

Federaal regeerakkoord: werkgeverschap

Na lang wachten heeft België een nieuwe federale regering onder leiding van premier Alexander De Croo en daar hoort ook een federaal regeerakkoord bij. De volledige tekst vind je hier.

We sommen de belangrijkste voorstellen van de regering die een impact zullen hebben op werkgevers en werknemers. D

Nieuw in de DmfA-aangifte: de deelsectorcode

Sinds 2019 moet je in de DmfA-aangifte een deelsectorcode invoeren voor elke tewerkgestelde werknemer. Zo willen de partijen die het VIA5-akkoord sloten de loon-en tewerkstellingsgegevens in de volledige social profit sector beter monitoren. Je stemt hiervoor best af met je sociaal secretariaat.

Welke impact heeft het regeerakkoord van Jambon I op (sociocultureel) werkgeverschap?

Jambon I & de nieuwe minister van Werk Hilde Crevits zijn een feit. Maar een nieuwe regering wil ook zeggen: een nieuw Vlaams regeerakkoord. Wat staat daar nu precies in dat relevant is voor (socioculturele) werkgevers? We lijsten de meest markante passages rond werkgeverschap voor je op in dit artikel.

FAQ: Hoe verloon ik een artistiek medewerker/kunstenaar in paritair comité 329?

Organisaties in de socioculturele sector doen geregeld beroep op kunstenaars om een werk te maken of een opdracht uit te voeren. Hoe zit dat met paritaire comités, statuten, contracten, barema's en lonen? Dat verhelderen we in deze FAQ.

IPA 2019-2020: 2 nieuwigheden op vlak van woon-werkverkeer

De sociale partners in de NAR bereikten in 2019 een akkoord over 2 maatregelen in het kader van woon-werkverkeer voor werknemers: eentje over de forfaitaire tussenkomsten voor werknemers die met de trein komen, de ander over de tussenkomst vanaf de 1ste kilometer met het openbaar vervoer.

Wettelijk pensioen: leeftijd – en loopbaanvereisten

Enkele jaren geleden werd bij wet een tijdpad bepaald voor de geleidelijke verhoging van de wettelijke leeftijd voor het rustpensioen, de leeftijdvereiste voor de toegang tot het vervroegd pensioen en de minimumleeftijd voor het overlevingspensioen. Er werden ook heel wat overgangsmaatregelen voorzien. In dit artikel vind je het overzicht.

Bewijs aangepaste beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt tijdens de periode SWT leidt tot gunsttarief 10% op pensioenkapitalen

De werknemer die zijn aanvullend pensioenkapitaal, dat tijdens zijn loopbaan werd opgebouwd met werkgeversbijdragen, opneemt, geniet op basis van twee voorwaarden een voordelig belastingtarief van 10%

Fusie en overname: wat betekent dat als werkgever?

Een fusie tot een goed einde brengen: het is als vzw dikwijls een helse klus. Met welke regelgeving hou je rekening? Wanneer geldt die regelgeving? Wie zijn de betrokken werknemers? Wat betekent dat concreet. Deze FAQ geeft je eerste antwoorden op je vragen.

Verkeersboetes in de werkrelatie

Wat met verkeersboetes die de werknemer oploopt in uitvoering van de arbeidsovereenkomst?

Scholingsbeding: voorwaarden en modelclausule

Op zoek naar een clausule in een overeenkomst waarbij je afspreekt dat een werknemer de kost van een bepaalde opleiding moet terugbetalen als die werknemer uit dienst gaat binnen een bepaalde periode? Zo'n clausule wordt een scholingsbeding genoemd. Je vindt hieronder de voorwaarden waaronder je zo'n beding kunt sluiten en een modelovereenkomst.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!