Ga verder naar de inhoud

Inspiratie nodig?

Als werkgeversfederatie willen we onze schouders zetten onder een duurzame beeldvorming van (werken in) de socioculturele sector. Bij het brede publiek en professionals, publieke opinie en decision makers.

Rode draad doorheen onze communicatie is dan ook dat we sociocultureel werk(geverschap) een stem én een gezicht willen geven. Op deze blog willen we inspireren en activeren. Je ontdekt er wat er leeft en beweegt in de socioculturele sector.

Het politieke verlanglijstje van socioculturele werkgevers

28.05.2024
We praten met Veerle Huwé (directeur Sociare) en Els Van Effelterre (bestuurder Sociare en directeur JES) over het het verkiezingsmemorandum van Sociare. We treffen hen in de Werkhuizenstraat in Molenbeek, waar de Brusselse zetel van JES zich bevindt. We hebben het over wat het betekent om anno 2024 een socioculturele organisatie te runnen én personeel & vrijwilligers aan te sturen.

Filter artikels

  • Alles weergeven
Een totaal van 76 artikels gevonden. Nu 9 artikels weergegeven op pagina 1 van 9
Marius Meremans s RGB 08 Lowres

"Er moet ruimte zijn om te experimenteren, maar wel binnen duidelijke grenzen."

28.05.2024

“Experimenteren, fouten maken en eruit leren: het maakt deel uit van werken met en voor de jeugd. Ik nam initiatieven toen ik jonger was, die ik nu anders zou doen. Maar dat hoort erbij”, zegt Marius Meremans van N-VA. Hij is Vlaams parlementslid & schepen van Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu in Dendermonde. We spreken met hem af voor een babbel over zijn socioculturele verleden, zijn visie op regionaal cultuurbeleid en het belang van regionale televisie.

Benjamin Dalle s RGB 06 Lowres

"Wat mensen écht gelukkig maakt? Dat zijn relaties met anderen."

28.05.2024

"En laat die relaties nu net de rode draad zijn die doorheen de hele socioculturele sector loopt." We treffen Benjamin Dalle (cd&v), Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding, voor dit gesprek bij Growfunding vzw in het hartje van de hoofdstad. En da’s een heel bewuste keuze. “Dat Brussel vaak negatief in het nieuws komt, doet mij soms pijn”, vertrouwt hij ons toe. “Het klopt dat we hier bepaalde problemen hebben. Maar tegelijk gebeurt er hier ook heel veel moois."

Stephanie D Hose s RGB 06 Lowres

"Waarom spreken we niet over investeringen in plaats van subsidies?"

28.05.2024

Stephanie D'Hose (Open VLD) is voorzitter van de Senaat en sinds 2019 Vlaams parlementslid. Ons gesprek is nog geen vijf minuten bezig wanneer de naam Boris valt. Haar kat, die meteen ook een beetje haar baby is. “Als ik thuiskom en hij op me afgelopen komt, dan kan dat echt mijn dag goed maken”, glundert ze. Haar enorme liefde voor dieren is meteen ook één van de redenen waarom ze koos voor BE Vegan als socioculturele organisatie.

Anja Vanrobaeys s RGB 09 Lowres

"Mijn verontwaardiging omzetten in actie: dat leerde ik in het verenigingsleven."

28.05.2024

Symbolischer kan bijna niet: voor het interview met voormalige vakbondsvrouw en Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) trekken we naar Aalst, de stad waar priester Daens begin vorige eeuw de krachten bundelde met de socialisten om het lot van boeren en fabrieksarbeiders te verbeteren. We hebben afgesproken bij Cimorné: een voormalige spiegelslijperij in het hartje van de carnavalsstad.

Meyrem Almaci s RGB 08 Lowres

"Het is nog nooit zo nodig geweest als nu om in socioculturele organisaties zuurstof te gaan bijtanken."

28.05.2024

We spreken Meyrem Almaci (Groen) in het Vlaamse gemeenschapscentrum Elzenhof, een prachtige plek in onze hoofdstad. De keuze voor deze locatie is niet toevallig: “Voor ons is het belangrijk om Brussel niet stiefmoederlijk te behandelen,” zegt de Groen-politica. “Heel veel mensen met heel veel achtergronden komen hier in contact met cultuur tout court, maar ook met de Vlaamse cultuur. En dan heb ik liever een uitnodigende, gastvrije context dan een die vertrekt vanuit wantrouwen.”

Jasmien bewerkt web 750

Nieuwe collega: Jasmien Durnez

30.01.2024

Een nieuw jaar, een nieuw geluid. En dat mag gerust ferme pokkeherrie zijn. Maak kennis met onze nieuw aanwinst Jasmien Durnez. Deze onvervaarde culturo duikt met plezier in onze syllabi om u binnenkort als consulent met kennis van zaken te woord te staan. Intussen verovert ze met gemak ’t Stad. Ha, Leuven spreidt de vleugels uit.

Hannah bewerkt web 750

Nieuwe collega: Hannah Verbeeck

30.01.2024

Ze zijn ineens met twee, de nieuwe collega’s die we na de kerstvakantie mochten verwelkomen. Maak hieronder kennis met hazewind Hannah Verbeeck. Hannah is master in sociaal recht en amateurfotograaf, en ze loopt je fluks voorbij: loopschoenen aan, podcast in de oren en gaan. Helemaal wat we nodig hebben om ons consulententeam te versterken.

Ons jaar in cijfers 2023

Wat deed Sociare voor jou in 2023?

14.12.2023

Wat deed Sociare voor de socioculturele sector en voor jouw organisatie in 2023? In deze korte video zetten we een paar cijfers op een rijtje.

Robin bewerkt 600px

Nieuwe collega: Robin Naessens

15.11.2023

Hoera, we hebben hem en we gaan hem in de piense ouden. Fiere Harelbekenaar Robin Naessens is sinds deze week onze nieuwe jeune premier – move over, Cas😉. Robin komt het team versterken als socio-economisch stafmedewerker want cijfers verwerken kan hij als geen ander. Tijdens zijn studies at hij alvast genoeg boterhammen om vol goede moed te beginnen aan het werkende leven. Maak kennis met Robin Naessens.

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!