Ga verder naar de inhoud

Wijzigingen fietsvergoeding in 2024

11.01.2024

Werknemers die met de fiets naar het werk komen of een dienstverplaatsing uitvoeren, krijgen een fietsvergoeding.

Vanaf 1 januari 2024 is de vergoeding voor woon-werkverplaatsingen met de fiets verhoogd naar 0,35 euro per kilometer. In 2023 was dat nog 0,27 euro per kilometer. Daarnaast werd er ook een plafond van 2.500 euro per jaar (3.500 na publicatie wetswijziging) ingevoerd voor de fiscale vrijstelling.

Ook de RSZ volgt deze verhoging, evenals het plafond van 3.500 per jaar.

Wanneer is deze fietsvergoeding van toepassing?

Gaat het over woon-werkverkeer met de fiets?

  • En ben je werkgever in PC 329.01? Dan ben je verplicht om de maximaal vrijgestelde fietsvergoeding toe te kennen. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2024 je werknemers een fietsvergoeding moet toekennen van 0,35 euro per kilometer, met als bovengrens 2.500 euro per jaar (3.500 euro na publicatie wetswijziging).
  • Ben je werkgever in PC 329.03? Dan geldt een andere minimale verplichting. Deze werkgevers moeten sinds 1 mei 2023 minimaal de fietsvergoeding toekennen overeenkomstig cao nr. 164. Meer informatie daarover lees je in ons eerder nieuwsbericht. De fietsvergoeding van cao nr. 164 werd in januari 2024 geïndexeerd naar 0,28 euro per kilometer. Je mag in PC 329.03 uiteraard ook een hogere fietsvergoeding toekennen voor het woon-werkverkeer, waarbij je rekening moet houden met het verhoogde vrijgestelde maximum.

Gaat het over dienstverplaatsingen?

  • Ook voor dienstverplaatsingen werd de forfaitaire fietskilometervergoeding verhoogd naar 0,35 euro. De vergoeding mag alleen toegekend worden als de fiets of de speed pedelec eigendom is van de werknemer.

Jaarlijkse bovengrens fietsvergoeding

Tot 2023 was het aantal kilometers dat je moest betalen in het kader van woon-werkverkeer onbeperkt. Er was alleen een maximumbedrag voor de vergoeding zelf.

Vanaf 1 januari 2024 geldt een jaarlijks plafond van 2.500 euro per werknemer (geïndexeerd bedrag voor aanslagjaar 2025, inkomstenjaar 2024).

Het plafond van 2.500 euro komt overeen met een afstand van 7.142 km per jaar, als je rekent met een fietsvergoeding van 0,35 euro per kilometer. Die afstand komt overeen met een dagelijks woon-werktraject van 17 kilometer (enkele afstand), als je rekening houdt met 210 dagen woon-werkverkeer. Het bedrag zou voor 99,6% van de belastingplichtigen moeten volstaan.

Alleen vrijstelling voor wie kiest voor forfaitaire beroepskosten

Om misbruiken te voorkomen, is de fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer vanaf inkomstenjaar 2024 alleen nog fiscaal vrijgesteld voor werknemers die in hun belastingaangifte kiezen voor de forfaitaire aftrek van hun beroepskosten.

Je vraagt de werknemers naar hun keuze via een verklaring op eer.

Deze nieuwe voorwaarde is nu ook vereist voor de vrijstelling wanneer je een fiets ter beschikking stelt voor je werknemers. Tot nu toe was het voldoende om aan te tonen dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer of een deel daarvan.

Belastingkrediet voor de facultatieve verhoging van de fietskilometervergoeding

Om werkgevers aan te moedigen de hogere maximum fietsvergoeding toe te kennen, zorgt de overheid voor een tijdelijke compensatie in de vorm van een belastingkrediet. Een belastingkrediet is een fiscaal voordeel waardoor werkgevers minder belastingen moet betalen. Hierdoor wordt de extra kost van de verhoogde fietsvergoeding gecompenseerd.

Het gaat om een tijdelijk belastingkrediet dat alleen zal gelden voor fietsvergoedingen in het kader van woon-werkverplaatsingen, voor de periode van 1 januari 2024 tot tot en met 31 december 2026. De fietsvergoeding moet ten laatste op 31 december 2027 worden toegekend.

Het belastingkrediet geldt dus niet voor de vergoeding van dienstverplaatsingen met de fiets.

Om aanspraak te kunnen maken op het belastingkrediet moet de verhoging van de fietsvergoeding effectief gedragen worden door degene die de fietsvergoeding toekent. Kan de werkgever de last van de verhoging aan een derde doorrekenen of terugbetaald krijgen van een derde, dan kan de werkgever niet genieten van het belastingkrediet.

Bovendien wordt het belastingkrediet alleen toegekend als de verhoging van de fietsvergoeding is vastgelegd in een cao, arbeidsreglement of een individuele arbeidsovereenkomst, en de verhoging moet onbeperkt in de tijd gelden.

Let wel: dit belastingkrediet kan niet gecumuleerd worden met het belastingkrediet voor de veralgemeende fietsvergoeding op basis van cao nr. 164 (meer informatie daarover lees je hier). Krijg je al een compensatie in het kader van dat belastingkrediet, dan kan je alleen nog voor het surplus een compensatie krijgen.

Voor meer informatie over de toepassing van het belastingkrediet neem je het best contact op met je boekhouder.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je hieronder doorklikken naar onze FAQ's. De regels verschillen per paritair subcomité. Kijk dus uit of je PC 329.01 of PC 329.03 aanklikt.

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!