Ga verder naar de inhoud

Belastingkrediet voor algemene fietsvergoeding cao nr. 164

11.01.2024

In 2023 werd in de Nationale Arbeidsraad de cao nr. 164 afgesloten waardoor werknemers die met de fiets naar het werk komen sinds 1 mei 2023 recht hebben op een verplichte fietsvergoeding.

Om de extra kost van deze verplichte fietsvergoeding te compenseren heeft de wetgever voor de betrokken werkgevers een belastingvoordeel ingevoerd in de vorm van een belastingkrediet.

Cao nr. 164 alleen relevant voor PC 329.03

De nationale cao is in onze sector alleen relevant voor PC 329.03 omdat in dit subcomité geen specifieke fietsvergoeding is voorzien, in tegenstelling tot in PC 329.01.

Meer informatie lees je in ons nieuwsbericht:

Tijdelijk belastingkrediet

De compensatie voor de verhoogde fietsvergoeding wordt toegekend in de vorm van een belastingkrediet. Dit is een tijdelijke maatregel. Het belastingkrediet kan worden toegekend voor de fietsvergoedingen betaald in het kader van woon-werkverplaatsingen gemaakt in de periode van 1 mei 2023 tot en met 31 december 2024, die worden betaald in een belastbaar tijdperk dat verbonden is met de aanslagjaren 2023, 2024, 2025 of 2026.

Het belastingkrediet wordt dus verleend voor het belastbaar tijdperk waarin de fietskilometervergoeding aan de werknemer wordt betaald en niet voor het tijdperk waarin de verplaatsing werd gedaan.

Er gelden enkele voorwaarden:

  • Het belastingkrediet geldt niet voor de vergoedingen van dienstverplaatsingen met de fiets.
  • Het belastingkrediet wordt alleen toegekend voor de eerste 20 kilometer van het woon-werktraject (enkel). De toekenning van de fietsvergoeding op basis van cao nr. 164 is immers begrensd tot een maximale afstand van 20 kilometer per enkel traject.
  • Het belastingkrediet geldt alleen voor de verhogingen van de fietsvergoeding. Hiermee wordt bedoeld het verschil tussen:
    • de fietskilometervergoeding die wordt toegekend voor verplaatsingen tussen 1 mei 2023 tot en met 31 december 2024
    • en de ‘referentiefietskilometervergoeding’. Dit is de vergoeding die door de werkgever werd toegekend voor verplaatsingen op 1 juli 2022.
  • Om aanspraak te kunnen maken op het belastingkrediet, moet de verhoging van de fietsvergoeding effectief gedragen worden door degene die de fietsvergoeding toekent. Kan je als werkgever de last van de verhoging doorrekenen aan een derde? Of terugbetaald krijgen van een derde? Dan kan je niet genieten van het belastingkrediet.
  • Dit belastingkrediet kan je niet cumuleren met het belastingkrediet voor de vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding naar 0,35 euro per kilometer (meer info lees je hier).
  • Om aanspraak te maken moet je het belastingkrediet aanvragen in de belastingaangifte. Voor meer informatie hierover neem je het best contact op met je boekhouder.

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!