Kan je nog een werkhervattingspremie aanvragen?
Bij indienstneming of werkhervatting van een invalide werknemer vanaf 1 april 2025 kan je hiervoor als werkgever (tijdelijk?) geen werkhervattingspremie meer aanvragen.
In de programmawet van 26 december 2022 werd een nieuwe tewerkstellingsmaatregel voorzien. Initieel ging het om een werkhervattingspremie van 1.000 euro (voor werkgevers die invalide werknemers aanwerven in het kader van progressieve werkhervatting). Vanaf 1 januari 2024 is het bedrag verhoogd naar 1.725 euro.
Om deze werkhervattingspremie te kunnen aanvragen, moeten een aantal voorwaarden voldaan zijn. Volgens de wettelijke bepalingen moet de (toegelaten) werkhervatting starten tijdens de invaliditeit vanaf 1 april 2023 tot 31 maart 2025.
Deze periode is afgelopen (en er is momenteel nog geen aangepaste wet), waardoor je geen premie meer kan aanvragen voor progressieve werkhervattingen die starten vanaf 1 april 2025.
Voorwaarden
Je kan deze premie krijgen voor de progressieve tewerkstelling van een werknemer die al minstens één jaar arbeidsongeschikt was (dus tijdens een periode van invaliditeit). Het kan daarbij gaan om een nieuwe aanwerving i.h.k.v. een progressieve werkhervatting, of van een werknemer die al bij jouw in dienst was voor de arbeidsongeschiktheid.
De progressieve werkhervatting moet beginnen tussen 1 april 2023 en 31 maart 2025. Het moet dus gaan om de start van een progressieve tewerkstelling in deze periode. Een verlenging van de bestaande progressieve tewerkstelling van een medewerker komt niet in aanmerking.
De werknemer moet de toegelaten arbeid minstens drie maanden voor 1 oktober 2025 verrichten. Periodes van jaarlijkse vakantie en gewaarborgd loon worden hiervoor gelijkgesteld.
Het moet gaan om toegelaten arbeid op basis van:
- een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur;
- een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur die bij het begin van de toegelaten arbeid een voorziene duur van minstens drie maanden heeft, berekend van datum tot datum;
- een overeenkomst in het kader van een alternerende opleiding die bij de aanvang van de toegelaten arbeid een verwachte duur heeft van minstens drie maanden, berekend van datum tot datum;
- een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur of van bepaalde duur die bij het begin van de toegelaten arbeid een voorziene duur van minstens drie maanden heeft in het onderwijs;
- een benoeming in vast verband, of een stage met het oog op een benoeming in vast verband in de openbare sector.
De toegelaten arbeid moet:
- ofwel bezoldigde arbeid zijn die valt onder de Belgische sociale zekerheid voor werknemers (RSZ-wet van 27 juni 1969 - onderworpen aan minstens één sector);
- ofwel een gelijkaardige activiteit zijn die onderworpen is aan de socialezekerheidswetgeving van een vreemd land waarmee België verbonden is door een internationaal of supranationaal instrument inzake coördinatie van sociale zekerheid;
- ofwel een gelijkaardige activiteit in dienst van een internationale of supranationale organisatie zijn.
Uitsluitingen
De werkhervattingspremie wordt niet toegekend voor:
- een tewerkstelling van doelgroepmedewerkers in PC 327;
- een tewerkstelling in het kader van een flexi-job;
- een tewerkstelling als gelegenheidswerknemer in de tuin- en landbouw en in begrafenisondernemingen;
- een tewerkstelling die al lopende is bij het begin van de primaire arbeidsongeschiktheid;
- een tewerkstelling als vrijwillig brandweerman, vrijwillig ambulancier of vrijwilliger van de civiele bescherming.
Bedrag
De werkhervattingspremie bedraagt 1.725 euro voor progressieve werkhervattingen vanaf 1 januari 2024 op voorwaarde dat:
- de periode gedekt door de toelating van de adviserend arts van het ziekenfonds, en
- de werkhervatting op grond van deze toelating,
- ten vroegste aanvatten op 1 januari 2024.
Je kan de de premie slechts eenmaal ontvangen per werknemer.
Aanvraag
Je vraagt de werkhervattingspremie aan via het ziekenfonds waarbij de werknemer is aangesloten. Dit kan (bij voorkeur) online via het portaal van het Nationaal Intermutualistisch College. De aanvraag kan ook via een papieren formulier als elektronische wijze niet mogelijk is bij het ziekenfonds.
Je dient de aanvraag ten vroegste in na een periode van drie maanden toegelaten arbeid, en ten laatste twee jaar na het einde van de maand waarin de derde maand toegelaten arbeid is verricht.
Het ziekenfonds onderzoekt de aanvraag. Als aan alle voorwaarden voldaan is, betaalt het ziekenfonds de premie uiterlijk de laatste dag van de tweede kalendermaand volgend op de kalendermaand waarin het einde van de periode van drie maanden toegelaten arbeid werd verricht. Als je de aanvraag later indient, dan betaalt het ziekenfonds de betaling uiterlijk de laatste dag van de tweede kalendermaand die volgt op de kalendermaand waarin je de aanvraag hebt ingediend.
Anderen lazen ook dit:
Stakingsaanzegging voor donderdag 22 mei
De vakbonden van de non-profitsectoren dienen een stakingsaanzegging in voor donderdag 22 mei in het kader van hun vraag naar de opstart voor onderhandelingen voor het afsluiten van sociale akkoorden voor de non-profitsectoren.
Tussenkomst werkgever voor thuiswerk: fiscale circulaire
Op 26 februari 2021 heeft de FOD Financiën een fiscale circulaire gepubliceerd met uitvoerige richtlijnen betreffende de tussenkomsten van de werkgever voor thuiswerk. De circulaire treedt in werking vanaf 1 maart 2021.
Belangrijk om weten: de nieuwe circulaire is in overleg met de RSZ tot stand gekomen en ligt volledig in lijn met de manier waarop de RSZ de kostenvergoeding toepast. De RSZ heeft dan ook beslist deze circulaire volledig te volgen.
Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?
Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!