Ga verder naar de inhoud

Deadline: collectieve planning van feestdagen en vervangingsdagen

13.11.2023

Sommige feestdagen vallen op een zondag of een andere inactiviteitsdag in de organisatie (zoals een zaterdag). Als werkgever moet je die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen. We vertellen je hoe dat in z'n werk gaat.

De wettelijke feestdagen van 2024 op een rij:

Feestdag Datum
Nieuwjaar
Maandag 1 januari
Paasmaandag
Maandag 1 april
Dag van de Arbeid
Woensdag 1 mei
Hemelvaartdag
Donderdag 9 mei
Pinkstermaandag
Maandag 20 mei
Nationale feestdag
Zondag 21 juli
Maria Hemelvaart
Donderdag 15 augustus
Allerheiligen
Vrijdag 1 november
Wapenstilstand
Maandag 11 november
Kerstmis
Woensdag 25 december

3 opties voor feestdagen die in een weekend vallen

Sommige feestdagen vallen in een weekend. Je moet als werkgever die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen:

  • Vrij opnemen: bepaalt je arbeidsreglement of een akkoord met de werknemers dat de werknemers de vervangingsdagen vrij mogen nemen? Dan moet je niets doen.
  • Eerstvolgende maandag: is er geen vrije keuze en vind je het goed dat de vervangende feestdag verschuift naar de eerstvolgende maandag, dan moet je ook niets doen.
  • Collectieve planning: mogelijk is er een betere bestemming voor die feestdagen in het weekend: bijvoorbeeld een brugdag. Dan moet je die vervangingsdag collectief vastleggen.

Hoe maak ik zo'n collectieve planning?

  • In dat geval sluit je vóór 15 december een akkoord met de werknemers over de vervangingsdag.
  • Is er een ondernemingsraad in je organisatie, dan kan die erover beslissen. Zo niet, dan kan je een akkoord sluiten met de vakbondsafvaardiging. Bij gebrek aan (een akkoord met de) vakbondsafvaardiging kan je met de werknemers een akkoord sluiten over de vervangende feestdagen. Als dat laatste ook niet lukt, dan kan het met elke werknemer individueel.
  • Je voegt het bericht met het akkoord over de overeengekomen vervangingsdag toe als bijlage bij het arbeidsreglement. Belangrijk: daarvoor moet je de wijzigingsprocedure arbeidsreglement niet volgen, maar in principe moet je wel binnen 8 dagen een afschrift bezorgen aan de arbeidsinspectie. Je hangt het bericht ook vóór 15 december uit.
  • De vervangende feestdag krijgt wettelijk het karakter van een betaalde feestdag. Wie op een vervangende feestdag in dienst is, heeft er recht op. Of de werknemer al of niet in dienst was of zal zijn op de datum van de vervangen feestdag is niet relevant.

Meer weten?

We hebben de vaakst gestelde vragen rond feestdagen gebundeld in deze FAQ.

Anderen lazen ook dit:

Vakbondsactie op 14 december

Het gemeenschappelijk vakbondsfront diende een stakingsaanzegging in voor donderdag 14 december 2023. Ze vragen meer investeringen in de gespecialiseerde expertise van de social profit en mensgerichte dienstverlening naar werk voor personen met een arbeidsbeperking en voeren daarom actie aan het kabinet van Minister van Werk Jo Brouns.

Deadline: decemberafrekening

Als een bediende in jet vakantiejaar minder ging werken, betaal je in december de verloren vakantierechten uit. Dat heet de decemberafrekening.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!