Ga verder naar de inhoud

Beperking van opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten

27.03.2023

De wetgever heeft, naar aanleiding van de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof, een beperking ingevoerd op het laten opeenvolgen van contracten van bepaalde duur en vervangingscontracten. De totale duur van de opeenvolging is maximum 2 jaar, tenzij bij onderbreking door de werknemer zelf. Bij overschrijding van de termijn zijn de regels van overeenkomsten van onbepaalde duur van toepassing.

Arrest van het Grondwettelijk Hof

In de Arbeidsovereenkomstenwet zijn bepalingen opgenomen over de beperking van opeenvolgende overeenkomsten van bepaalde duur en de beperking van opeenvolgende vervangingsovereenkomsten. Over de opeenvolging van overeenkomsten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten staat er niets in de wetgeving en daarom werd er een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof over een eventuele schending van het gelijkheidsbeginsel.

Haar oordeel was dat het niet redelijk verantwoord is dat de bestaande beperkingen omzeild zou kunnen worden door te werken met een opeenvolging van overeenkomsten van bepaalde duur en vervangingsovereenkomsten. Dit schendt het gelijkheidsbeginsel en is bijgevolg ongrondwettelijk. Het doel van die beperkingen is namelijk de werkstabiliteit van de werknemer te verzekeren en misbruik te vermijden. De wetgever moest dus op zoek naar een oplossing.

Nationale Arbeidsraad

Op vraag van de minister van Werk kwam de Nationale Arbeidsraad samen om het arrest van het Grondwettelijk hof te bespreken. In hun advies van 24 mei 2022 waren ze akkoord met de doelstelling die het Hof vooropstelt, namelijk het verzekeren van de werkstabiliteit en het vermijden van misbruik. Wel vroegen ze rekening te houden met enkele uitzonderingen bij de omzetting van het arrest in wetgeving.

Inhoud wet

Op 16 maart 2023 keurde de kamer het nieuwe wetsartikel goed dat de totale duur van de opeenvolging van één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd, voor een bepaald werk en één of meerdere vervangingsovereenkomsten eveneens beperkt tot twee jaar.

Als de termijn van 2 jaar toch overschreden wordt, dan zullen de regels voor de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur van toepassing zijn.

Hierop werd één uitzondering voorzien. De eerste en enige vervangingsovereenkomst die volgt op verschillende opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd of een bepaald werk - waarvan de opeenvolging gerechtvaardigd is door de aard van het werk of een andere wettige reden - wordt niet meegeteld. Let wel, de totale duur van de verschillende overeenkomsten mag in dit geval niet langer zijn dan 3 jaar.

De wet gepubliceerd en is van toepassing op alle lopende overeenkomsten op 8 mei 2023.

Bronnen

  • Wetsontwerp tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de beperking van de duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten aangenomen 16/03/2023;
  • Ministerraad van 28/10/22;
  • NAR-advies van 24/05/22 met betrekking tot opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten.
  • 20 MAART 2023. - Wet tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de beperking van de duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten

Anderen lazen ook dit:

Rechtspraak: ontslag twee keer kennelijk onredelijk?

Het arbeidshof van Brussel heeft zich uitgesproken over de vraag of een werknemer bij een verbreking tijdens de opzeggingstermijn twee keer recht kan hebben op de schadevergoeding voor een kennelijk onredelijk ontslag. Het antwoord hierop is volmondig ja, besluit het arbeidshof. Volgens het hof gaat het namelijk om twee afzonderlijke ontslaghandelingen: één bij het geven van de opzeg en een tweede bij de latere verbreking tijdens die opzegtermijn.

Einde vrijwillige ‘relance-uren’ op 30 juni 2025?

De huidige regeling voor 'de relance-uren' loop af op 30 juni 2025.

De wet tot uitvoering van het afsprakenkader in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2023-2024, voorzag in de herinvoering van de maatregel van de “120 relance-uren” voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025. Deze wet staat werknemers toe om tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2025 120 overuren vrijwillig over te werken naast de gewone 120 vrijwillige overuren per jaar.

Het regeerakkoord voorziet in een opvolger van de huidige relance-uren, maar dit moet nog worden omgezet in wetgeving.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!