Individueel maatwerk vanaf 3 juli 2023
Vanaf 3 juli 2023 kan je als werkgever Individueel Maatwerk aanvragen voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kan dan als werkgever rekenen op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid in de vorm van een loon- of begeleidingspremie.
Wat?
Individueel maatwerk biedt ondersteuning aan werkgevers bij de tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de premies van individueel maatwerk kan je als organisatie de eventuele extra kosten voor de organisatie die de arbeidsbeperking met zich meebrengt of de kosten voor de begeleiding op de werkvloer compenseren.
Het kan ofwel gaan om een loonpremie ofwel een begeleidingspremie. De duurtijd hangt af van de door de VDAB vastgestelde arbeidsbeperking. Het kan ofwel gaan om een verlengbare premie van 5 jaar ofwel een niet-verlengbare premie van maximum 2 jaar.
Individueel maatwerk bouwt verder op 4 maatregelen die verdwijnen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE), de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk. Voor elk van die 4 gelden er overgangsmaatregelen. Deze kan je raadplegen in de onderstaande syllabus bij de betreffende tewerkstellingsmaatregel.
Je kan individueel maatwerk aanvragen vanaf 3 juli 2023. Voorwaarden, vergoedingen en formaliteiten vind je op de website Vlaanderen.be.
Bronnen:
- Decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling
- Besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling
- Ministerieel besluit van 17 oktober 2022 met lijst van erkende opleidingen voor gekwalificeerde begeleiders en lijst van erkenningsregelingen en mandaten vereenvoudigde procedure externe dienstverleners IMW
- Ministerieel besluit van 3 april 2023 - indicering door VDAB
Anderen lazen ook dit:
Wettelijk kader voor de samenlevingsdienst
Recent werd de wet tot invoering van een Samenlevingsdienst gepubliceerd. Er is voortaan een wettelijk kader met een apart statuut voor jongeren die zich inzetten bij een gastorganisatie voor een project van algemeen belang.
Vanaf 1 juli in Brussel: werkgelegenheidssteun versterkt en nieuwe werkuitkering ziet het licht
De Brusselse regering heeft een besluit aangenomen dat de werkgelegenheidssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest versterkt. Zo wil ze de effectiviteit van haar werkgelegenheidsmaatregelen vergroten. Het gaat voornamelijk om aanpassingen aan de bestaande regelgeving. Hiernaast heeft ze ook een nieuwe werkuitkering ingevoerd.
Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?
Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!