Ga verder naar de inhoud

Een geschenk geven aan je werknemer tijdens de eindejaarsperiode: wat kan er (niet)?

23.11.2024

Nu de eindejaarsfeesten voor de deur staan, wil je misschien je werknemers een extraatje geven, in de vorm van een geschenk (in geld of in natura) of een geschenkencheque. In dit artikel vertellen we je kort waar je rekening mee moet houden.

De voorwaarden op een rij

  • Voor bepaalde gelegenheden - Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar - geldt er een vrijstelling. Daarbij mag je het maximumbedrag van 40 euro per werknemer en een aanvullend bedrag van maximaal 40 euro per kind ten laste van de werknemer kind niet overschrijden.
  • Let wel: als de waarde van een geschenk de grenzen overschrijdt, dan wordt het beschouwd als loon en zijn fiscale en sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd op de totale waarde.
  • Geef je geschenkencheques? Vergeet ze dan niet te vermelden op de individuele rekening van de werknemer.

Om ook hier geen fiscale en sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen, geldt voor een geschenkencheque bovendien dat:

  • ze enkel mogen worden ingeruild bij ondernemingen die daarover vooraf een akkoord hebben gesloten met de uitgevers van die cheques
  • ze een beperkte looptijd moeten hebben (maximum 1 jaar)
  • ze niet geheel of gedeeltelijk in cash mogen worden uitbetaald aan de werknemer.

Anderen lazen ook dit:

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie in 2024? De geïndexeerde bedragen zijn bekend

Valt jouw organisatie onder het toepassingsgebied van een van de sectorale cao's over de eindejaarspremie? Dan betaal je uiterlijk in december 2024 een eindejaarspremie. Op deze pagina vind je alle geïndexeerde bedragen terug.

Eindejaarspremie berekenen met onze tool - versie 2024

Betaal je in december 2024 een eindejaarspremie uit? Gebruik dan onze tool om te berekenen hoeveel die bedraagt voor elke werknemer.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!