Ga verder naar de inhoud

Vanaf 1 april 2024 bijdrage te storten aan Terug Naar Werk-fonds bij medische overmacht

03.04.2024

Beëindig je als werkgever de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht? Dan moet je sinds 1 april 2024 geen bijzondere regeling outplacement meer aanbieden aan je werknemer.

In de plaats daarvan moet je nu een bijdrage van 1.800 euro betalen aan het Terug Naar Werk-fonds.

Nieuwe verplichtingen vanaf 1 april 2024

Wanneer je als werkgever eenzijdig de arbeidsovereenkomst beëindigt wegens medische overmacht, moet je binnen 45 kalenderdagen:

  • een kennisgeving van de beëindiging versturen naar het RIZIV, met een aantal identificatiegegevens:
    • van de werkgever: de naam van de werkgever, het identificatienummer van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), het RSZ-inschrijvingsnummer, het bankrekeningnummer en de contactgegevens.
    • van de werknemer: de naam, de voornaam, het rijksregisternummer en de datum waarop de arbeidsovereenkomst werd beëindigd.
  • een bijdrage van 1.800 euro betalen aan het TNW-fonds.

Je kan deze kennisgeving elektronisch bezorgen aan het RIZIV. Een schriftelijke kennisgeving blijft ook een optie als elektronische kennisgeving niet mogelijk is.

Nadien krijg je van het RIZIV een uitnodiging tot betaling van de bijdrage van 1.800 euro.

De verplichtingen gelden niet wanneer je in onderling akkoord met de werknemer het einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht vaststelt, noch wanneer de werknemer zich eenzijdig beroept op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Meer informatie over de kennisgeving, de betaling en over de werking van het TNW-fonds in het algemeen, kan je terugvinden op de website van het TNW-fonds.

Sanctie

Leef je als werkgever deze nieuwe verplichtingen niet na dan riskeer je een sanctie niveau 2 zoals voorzien in het Sociaal Strafwetboek:

  • een administratieve geldboete van 200 euro tot 2.000 euro, of
  • een strafrechtelijke geldboete van 400 euro tot 4.000 euro.

Het bedrag van de (strafrechtelijke en administratieve) geldboete wordt toegepast per werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens medische overmacht en voor wie de hierboven vermelde verplichtingen niet worden nageleefd.

Voucher voor de werknemer

Via het TNW-fonds kunnen werknemers, die als arbeidsongeschikt zijn erkend en van wie de arbeidsovereenkomst door de werkgever eenzijdig werd beëindigd wegens medische overmacht, nu gespecialiseerde dienstverlening op maat inkopen zoals loopbaanbegeleiding of gepersonaliseerde coaching, met als doel stappen te zetten naar werk bij een andere werkgever.

Deze regeling is van toepassing op de werknemers van wie de arbeidsovereenkomst ten vroegste op 1 april 2024 eenzijdig werd beëindigd wegens medische overmacht door de werkgever.

De tussenkomst gebeurt via een specifieke voucher die de werknemer moet aanvragen. De werknemer moet de aanvraag bij het RIZIV indienen binnen de 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst.
Voor wie het beëindigen van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht door de werkgever tussen 1 april 2024 en 1 juli 2024 is gebeurd, moet de aanvraag ten laatste gebeuren op 2 januari 2025.

De werknemer ontvangt dan een unieke voucher met een maximale waarde van 1.800 euro om de gespecialiseerde dienstverlening in te kopen bij een erkende dienstverlener.

Vanaf 1 april 2025 kunnen werknemers en werkzoekenden die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, ook een beroep doen op het Terug Naar Werk-fonds.

Meer informatie voor werknemers over de dienstverlening en de aanvraag van de voucher is terug te vinden op de website van het TNW-fonds (RIZIV).

Inwerkingtreding

Deze nieuwe maatregel werd al ingevoerd door de programmawet van 26 december 2022. Bij koninklijk besluit van 28 maart 2024 werd de datum van inwerkingtreding nu bepaald op 1 april 2024.

Beëindigde je de arbeidsovereenkomst eenzijdig wegens medische overmacht vóór 1 april 2024? Dan moet je wel nog een outplacementbegeleiding aanbieden aan de werknemer ter waarde van minstens 1.800 euro.

Procedure medische overmacht

Vooraleer je kan overgaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht moet je een specifieke procedure doorlopen.

Anderen lazen ook dit:

Langdurige arbeidsongeschiktheid: mogelijkheden

Een langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid van een werknemer, brengt kopzorgen mee voor werkgevers. In de meeste gevallen willen beide partijen het liefst dat het werk zo snel mogelijk opnieuw aanvat. Alleen is dit soms koffiedik kijken. Wanneer keert de werknemer terug? Zal hij dezelfde arbeid en hetzelfde ritme aankunnen? Wat kan ik als werkgever doen om een terugkeer vlot te laten verlopen?

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!