Ga verder naar de inhoud

Aan de slag met impactgericht werken #3: dit zegt de coach

26.02.2020

Beleidsplannen schrijven, zinvolle activiteiten organiseren voor je doelgroepen én er tegelijk over waken dat je vzw financieel gezond blijft: als medewerker van een socioculturele organisatie zou het handig zijn als je extra uren op een dag zou kunnen bij toveren…


Maar ondanks dat we het allemaal drukdrukdruk hebben, loont het om de hectiek van elke dag af en toe te overstijgen en stil te staan bij de concrete impact die je als organisatie hebt. Dat is niet alleen nuttig in de communicatie over je organisatie naar de buitenwereld toe. Het helpt je ook om te begrijpen welke effecten je activiteiten hebben, zodat je weet wat je kan doen om die verder te verbeteren.


Bovenstaande is exact de uitdaging die 15 van onze lidorganisaties afgelopen jaar aan gingen in het traject rond impactevaluatie: een lerend netwerk dat tot we samen met Verso en Sociale Innovatiefabriek in het leven riepen. Om deze blogreeks af te sluiten geven we het laatste woord aan Nele Smets, één van de coaches die de deelnemende organisaties een jaar lang met raad en daad bijstond.

Nele Smets - algemeen directeur en coach bij Tweeperenboom
Quick wins blootleggen & je focussen op iets klein: twee strategieën die helpen om het interne draagvlak voor impactevaluatie te vergroten

Nele Smets - algemeen directeur en coach bij Tweeperenboom

“Veel organisaties waar ik mee samenwerk, zijn volop in transitie en zoeken daarbij naar manieren om écht te weten te komen of ze de gewenste effecten aan het bereiken zijn. De periode dat het enkel draaide om kwantitatieve output is definitief voorbij. Impactevaluatie gaat voor mij hand in hand met meer focus. Je ontwikkelt als organisatie een gedeeld begrip over waarom je doet wat je doet. En dreig je dan toch nog eens van de uitgestippelde route af te wijken? Dan ga je dat ook sneller aanvoelen, zodat je op tijd een ruk aan het stuur kan geven.”

“Ik merk dat de mensen die ik coach vaak af te rekenen krijgen met interne weerstand bij hun teamleden en leidinggevende. Je zal niemand hardop horen zeggen dat het niet relevant, maar iedereen heeft het druk en zoiets is heel vaak niet dringend genoeg om er meteen mee aan de slag te gaan. "

"Een andere struikelblok is dat impactevaluatie geen exacte wetenschap is, ondanks dat we er toch bewust voor kiezen om het woord ‘meten’ te gebruiken. Ik benadruk dan altijd dat de eerste stap al meteen een reuzesprong voorwaarts is: dat je als organisatie een gemeenschappelijke taal ontwikkelt, alle neuzen in dezelfde richting zet. Verder kan ik alleen maar aanraden om klein te beginnen. Staat er bijvoorbeeld al een bevraging bij je achterban gepland? Dan is het maar een kleine moeite om daarin een paar extra vragen op te nemen die peilen naar de impact van wat je doet of organiseert. Die resultaten laten zich vaak dankbaar vertalen in aantrekkelijke communicatie.”

“Ik begeleid ook profitorganisaties die hun impact onder de loep willen nemen, en die projecten hebben vaak een grotere schaal dan in de non-profit. Maar ik zie toch ook gelijkenissen: dat winst maken én duurzaam werken geen of-of verhaal hoeven te zijn, bijvoorbeeld. Bij deze specifieke groep van Sociare-leden was ik erg gecharmeerd door de bereidheid waarmee de deelnemers voorbij de ‘eilanden’ van hun eigen organisaties wilden kijken. Meer dan eens kwam ook de vraag naar boven welke rol ze als socioculturele sector zouden moeten spelen in de samenleving van vandaag.”

Zelf aan de slag met impactevaluatie? 3 tips van Nele:

  1. De deelnemers van het jaartraject maakten hun maatschappelijke impact zichtbaar via de Impact Wizard: een tool die ontwikkeld werd door de Sociale Innovatiefabriek. Er is een gratis proefperiode én een kortingstarief voor kleine organisaties - www.impactwizard.eu
  2. De basics leren kennen, maar niet meteen tijd om je een jaar lang te engageren? Bij de Sociale Innovatiefabriek organiseren regelmatig losse workshops rond impact meten & de Theory of Change - www.socialeinnovatiefabriek.be/nl/agenda
  3. Ook het e-book “Sociaal Investeren MET IMPACT” met bijhorende werkschema’s van de hand van onze overburen vindt Nele een aanrader. Gratis voor wie zijn mailadres achterlaat op bovenstaande website.

Copyright foto: Raf Lehaen

Meer weten over impactgericht werken?

Lees de getuigenis van VLAMO

Lees de getuigenis van Furia

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het jaarmagazine 2020 van Sociare.

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!