Ga verder naar de inhoud

Vlaamse jobbonus voor werknemers met een laag loon

03.06.2022

De Vlaamse regering voert een jobbonus in voor werknemers die weinig verdienen. Met een jaarlijkse premie wil men werklozen aanmoedigen om werk te zoeken en werknemers die weinig verdienen extra stimuleren om aan de slag te blijven.

Als werkgever moet je hiervoor niets ondernemen. De eerste betalingen zijn voorzien ten vroegste vanaf eind dit jaar.

Wie komt hiervoor in aanmerking en hoeveel bedraagt de premie?

Elke werknemer, wonend in het Vlaamse gewest, met een maandelijks beroepsinkomen van minder dan 2500 euro bruto voor een voltijdse job komt in aanmerking voor de jobbonus.

Wie gemiddeld minder dan 1800 euro bruto per maand verdient geniet het maximale bedrag van 600 euro. Voor lonen tussen 1.800 en 2.500 euro bruto per maand varieert de premie voor wie voltijds werkt tussen de 600 en 20 euro. Voor deeltijders wordt het bedrag pro rata verminderd.

Hoe komt de premie bij de werknemer?

De jobbonus wordt door de Vlaamse administratie rechtstreeks uitbetaald aan de rechthebbende werknemers. Als werkgever moet je hiervoor geen stappen ondernemen. De werknemer zal eenmalig een rekeningnummer moeten doorgeven.

De eerste Vlaamse jobbonussen worden vanaf eind 2022 betaald, op basis van de rechtgevende prestaties van 2021.

Anderen lazen ook dit:

Verhoging maximum kilometervergoeding vanaf 1 juli 2022

Het maximumbedrag voor dienstverplaatsingen met de eigen auto, motor- of bromfiets stijgt op 1 juli 2022 tot 0,4170 euro per kilometer. Tot 30 juni 2022 bedroeg dit 0,3707 euro/km.

Laatste prognose indexaanpassing

In april 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stijgen de lonen in onze sector in nog maar eens in juni 2022 met 2%.

Het Planbureau voorspelt nu in zijn meest recente prognose opnieuw een overschrijding van de spilindex in september. Daardoor zouden de lonen in onze sector in november opnieuw met 2% stijgen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!