Ga verder naar de inhoud

‘Coronapremie’ vanaf 1 augustus mogelijk in de vorm van consumptiecheque

23.08.2021

Wil je je werknemers dit jaar iets extra geven omdat ze zichzelf overtroffen hebben tijdens de moeilijke voorbije maanden? De regering heeft als onderdeel van het loonakkoord een ‘coronapremie’ in het leven geroepen, die de vorm krijgt van een consumptiecheque tot 500 euro. Hieronder lees je onder welke voorwaarden je deze consumptiecheque kunt toekennen aan werknemers.

Consumptiecheque? Dat doet inderdaad een belletje rinkelen: in 2020 bestond dit systeem al. Als werkgever kon je vorig jaar ook een consumptiecheque tot 300 euro toekennen. Deze cheque kan een werknemer uitgeven in heel wat handelszaken.

Vanaf 2021 wordt het toepassingsgebied ook uitgebreid: niet alleen horecazaken en kleinhandelszaken (geen online winkels), maar ook kapperszaken, bioscopen, wellnesscentra, zwembaden,… zullen de consumptiecheque mogen aanvaarden. Belangrijk om weten: de coronapremie wordt niet meegerekend voor de berekening van de loonkostenontwikkeling en valt dus buiten de loonnorm. Meer informatie over de loonnorm 2021-2022 lees je in ons nieuwsbericht: Loonnorm 2021-2022: regering neemt het heft in eigen handen | Sociare.

Op de website van de uitgiftebedrijven Sodexo, Edenred en Monizze kun je nagaan waar de consumptiecheques uitgegeven kunnen worden.

Voor werkgevers ‘die het goed hebben gedaan tijdens de crisis’. De regering heeft nagelaten om te definiëren welke werkgevers het goed genoeg gedaan hebben tijdens de COVID-19-crisis om een coronapremie te mogen uitkeren. Dat betekent dat de uiteindelijke beslissing binnen de organisatie ligt en in principe onderdeel is van sociaal overleg. Geen sociale overlegorganen in de organisatie? Dan kun je als werkgever autonoom beslissen of je deze premie toekent.

Tot 500 euro. De ‘coronapremie’ in de vorm van een consumptiecheque bedraagt maximum 500 euro. Minder mag dus ook.

Wanneer toekennen? Vanaf 1 augustus 2021 kun je deze coronapremie toekennen aan werknemers. Haast hoeft niet: je kunt toekenningen doen tot 31 december 2021. De consumptiecheque kan dan door de werknemer besteed worden tot 31 december 2022.

De ministerraad van 3 december keurde een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de uiterste toekenningsdatum uitstelt tot 31 maart 2022. Het moment van beslissing tot toekenning moet gebeuren uiterlijk op 31 december 2021.

Collectieve of individuele overeenkomst. Net zoals dat bij maaltijdcheques en bij ecocheques het geval is, regel je de toekenning van de consumptiecheque in principe in een cao op organisatieniveau. Heb je echter geen vakbondsafvaardiging of zijn er personeelscategorieën die niet door een cao worden beoogd, dan sluit je individueel met elke werknemers een bijlage bij de arbeidsovereenkomst rond de toekenning van deze consumptiecheque.

Op naam afgeleverd. De consumptiecheque wordt individueel toegekend op naam aan de werknemer, zij het op papier, zij het elektronisch. Om consumptiecheques toe te kennen zal je dus contact moeten opnemen met een erkend uitgiftebedrijf, namelijk Monizze, Edenred of Sodexo. Als werknemer al een elektronische kaart hebben waarop maaltijdcheques of ecocheques worden opgeladen, kan dezelfde kaart gebruikt worden voor deze consumptiecheque.

Bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5%. Let op: in tegenstelling tot maaltijdcheques of ecocheques is het voordeel van de consumptiecheque in 2021 niet helemaal vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Je betaalt als werkgever een bijdrage van 16,5% op het bedrag dat je toekent. Geef je de maximale cheque van 500 euro, dan is je kost – exclusief administratiekosten aan het uitgiftebedrijf – dus 582,5 euro. Nog altijd een pak voordeliger dan een brutoloonpremie.

Geen bedrijfsvoorheffing of rsz-werknemersbijdrage. Voor de werknemer is het systeem nog gunstiger: hij betaalt geen rsz-bijdrage op dit voordeel, en het is eveneens vrij van fiscale bijdragen.


Bronnen:

- Wet van 18 juli 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie

- Koninklijk Besluit van 21 juli 2021 tot wijziging van artikel 19 quinquies van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

- Aanpassing van het regelgevend kader van de coronapremie, Ministerraad van 3 december 2021.

Download hieronder een modelcao voor de toekenning van deze consumptiecheques of een model van overeenkomst met een individuele werknemer.

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!