Ga verder naar de inhoud

Hallo, wij zijn Sociare!

Vroeger beter bekend als FWSCW vzw, Federatie van Werkgevers van Sociaal-Cultureel Werk. Een hele mond vol letters, die we in 2004 vervingen door het Latijnse werkwoord "sociare", wat je zou kunnen vertalen als "associëren" of "samenbrengen".

En laat dat laatste nu net onze specialiteit zijn!

Als Nederlandstalige werkgeversfederatie overkoepelen we meer dan 900 lidorganisaties: kleine, middelgrote en grote socioculturele werkgevers die tot de paritaire comités 329.01 of 329.03 behoren.

Hoe wij jou kunnen helpen

Als coördinator, directeur of personeelsverantwoordelijke ben je met jouw socioculturele organisatie elke dag druk bezig om de wereld te veranderen en het verschil te maken voor jouw doelgroep.


Dat is althans de theorie. Want in de praktijk gaat er veel tijd en energie naar alle dingen die er nu eenmaal bijhoren als je personeel in dienst hebt: administratie, wettelijke verplichtingen en regels die niet altijd even duidelijk zijn.


Daar komt Sociare in beeld

Want bij ons kan je terecht voor alles wat te maken heeft met het inzetten van personeel. Wij zijn supergoed op de hoogte van alle sociaal-juridische nieuwigheden en zijn helemaal thuis in de specifieke afspraken en regels die gelden voor organisaties in paritaire comités 329.01 (socioculturele sector - Vlaamse Gemeenschap) en 329.03 (socioculturele sector - federaal en bicommunautair).

Onze 3 actiedomeinen

Wij verbinden, ondersteunen en versterken onze leden op de volgende vlakken:

  1. Adviesverlening: onze consulenten beantwoorden al je prangende vragen over tewerkstelling via mail of telefoon. Complexere dossiers, zoals de opmaak van een arbeidsreglement, een fusie of een (collectief) ontslag, bekijken ze graag samen met jou tijdens een consulting of procesbegeleiding.
  2. Belangenbehartiging: als enige erkende Nederlandstalige socioculturele werkgeversfederatie laten we jouw stem als werkgever weerklinken in de verschillende (inter)sectorale overlegstructuren waar we in zetelen.
  3. Opleiding & netwerking: tijdens onze praktijkgerichte en sectorspecifieke opleidingen leren we je alle finesses van (sociocultureel) tewerkstellen kennen. Daarbij bieden we je de mogelijkheid om op een informele manier ervaringen uit te wisselen met sectorcollega's.

Onze leden

Alles wat we doen bij Sociare staat in het teken van onze lidorganisaties: stuk voor stuk socioculturele toppers die -elk op hun manier-bouwen aan een
inclusieve, democratische, sterke en versterkende samenleving.

Socioculturele sector in cijfers

Hoe zit dat met de tewerkstelling en financiering in de socioculturele sector? En hoe ziet de gemiddelde werkgever en werknemer die in die sector actief is eruit? Op deze pagina voorzien we je van enkele statistieken.

Publicaties

Onze magazines en publicaties online lezen? Dat kan hier!

Medewerkers

Een dozijn mensen dat zich elke dag opnieuw met veel passie én kennis van zaken ten dienste stelt van jou als socioculturele werkgever: dat is Sociare ten voeten uit!

Bestuur

Wie zit er in ons Dagelijks Bestuur en onze Raad van Bestuur? En hoe organiseren wij onze Algemene Vergadering? Je ontdekt het op deze pagina.

Voordelen lidmaatschap

Wat krijg ik allemaal in ruil voor dat lidgeld? We lijsten het graag voor je op.

Maak kennis met SCWITCH

SCWITCH is een coöperatie van, door en voor de socioculturele sector. Opgericht in 2016 door ons & de collega's van De Federatie met een glasheldere missie: organisaties versterken in hun zakelijk management en organisatiebeheer. Dat doen ze met advies, samenaankopen en hands-on informatie.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!