Ga verder naar de inhoud

UPDATE: Wijziging regels gewaarborgd loon tijdens progressieve werkhervatting vanaf 28 november 2022

25.11.2022

De wet houdende diverse bepalingen rond arbeidsongeschiktheid bevat naast de bepalingen rond 1 dag arbeidsongeschiktheid zonder attest en de nieuwe procedure medische overmacht, ook een artikel waarbij de regels rond gewaarborgd loon tijdens progressieve werkhervatting gewijzigd worden.

Deze wet is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 november 2022, en treedt in werking op 28 november 2022.

We lichten hier de nieuwe regel kort toe.

Tijdens een periode van progressieve werkhervatting was je als werkgever geen gewaarborgd loon verschuldigd als de werknemer terug volledig arbeidsongeschikt zou worden.

De gewijzigde wetgeving beperkt deze regeling tot de eerste 20 weken van de progressieve werkhervatting. Wordt de werknemer daarna terug volledig arbeidsongeschikt dan ben je als werkgever wel opnieuw gewaarborgd loon verschuldigd.

Je bent als werkgever in dat geval gewaarborgd loon verschuldigd volgens het nieuwe arbeidsregime overeenkomstig de bijlage in het kader van de progressieve werkhervatting.

Anderen lazen ook dit:

Vakbondsactie op maandag 3 juni

Op maandag 3 juni 2024 organiseert het ABVV een actiedag tegen de Europese bezuinigingsmaatregelen.

Langdurige arbeidsongeschiktheid: mogelijkheden

Een langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid van een werknemer, brengt kopzorgen mee voor werkgevers. In de meeste gevallen willen beide partijen het liefst dat het werk zo snel mogelijk opnieuw aanvat. Alleen is dit soms koffiedik kijken. Wanneer keert de werknemer terug? Zal hij dezelfde arbeid en hetzelfde ritme aankunnen? Wat kan ik als werkgever doen om een terugkeer vlot te laten verlopen?

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!