Ga verder naar de inhoud

Antidiscriminatiewet beschermt werknemers tegen discriminatie op basis van ziekte in het verleden

14.11.2022

Voortaan biedt de Antidiscriminatiewet ook bescherming tegen discriminatie op grond van een gezondheidstoestand in het verleden. Deze bescherming geldt in een arbeidsbetrekking gedurende de gehele arbeidsrelatie en start al vanaf de sollicitatie.

Tot nu toe waren alleen de huidige en toekomstige gezondheidstoestand beschermde criteria. Dit impliceert dat personen in principe gediscrimineerd mochten worden op grond van een ziekte die zij in het verleden hadden opgelopen en waar zij nu van genezen of voor in remissie zijn.

De wetgever heeft het criterium ‘huidige en toekomstige gezondheidstoestand’ nu verruimd. De bewoordingen ‘huidige en toekomstige’ zijn weggelaten uit de wetgeving. Dit heeft tot gevolg dat de werknemer nu ook beschermd is voor zijn of haar ziekteverleden.

Deze verandering is niet helemaal nieuw. Zowel de nationale cao nr. 38 over de werving en selectie van werknemers als de nationale cao nr. 95 over de gelijke behandeling tijdens alle fasen van de arbeidsrelatie, voorzien al het beschermd criterium “ziekteverleden”. Maar in tegenstelling tot de Antidiscriminatiewet voorzien deze cao's niet in een schadevergoeding voor het slachtoffer van de discriminatie. De Antidiscriminatiewet voorziet daarentegen wel in een schadevergoeding gelijk aan zes maanden loon.

Stel, een (kandidaat)-werknemer vecht een beslissing tot ontslag of niet-aanwerving aan op grond van discriminatie. Deze persoon zal eerst een vermoeden van discriminatie moeten aanleveren. Het is dan aan jou om het bewijs te leveren dat de beslissing werd genomen op basis van niet-discriminerende gronden. Kan je dit bewijs niet leveren, dan riskeer je een schadevergoeding van zes maanden loon.

Onderscheid op basis van de gezondheidstoestand is niet in alle omstandigheden verboden. Zolang je het verschil in behandeling kan verantwoorden vanuit een legitieme doelstelling en de middelen om het doel te bereiken noodzakelijk zijn, is er geen sprake van discriminatie.

Anderen lazen ook dit:

Algemene staking op dinsdag 20 mei

Het ABVV-ACOD diende een stakingsaanzegging in voor dinsdag 20 mei. Deze algemene stakingsdag kadert in hun acties op het Arizona-beleid voor de openbare diensten.

Gratis re-integratiecoaching na langdurige afwezigheid

Op 5 mei lanceerde het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk het project Re-integratiecoaching na langdurige afwezigheid.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!