Ga verder naar de inhoud

Deadline: decemberafrekening

14.11.2023

Voor bedienden die in 2024 minder gingen werken, moet je in december 2024 de verloren vakantierechten uitbetalen.

Een werknemer mag in het vakantiejaar maximaal 4 weken wettelijke vakantie opnemen. Daarom wordt, voor wie het arbeidsregime in het vakantiejaar verlaagd werd, het aantal vakantiedagen beperkt in verhouding tot het nieuwe tewerkstellingspercentage.

De uitbetaling van de vakantierechten die de werknemer daardoor niet meer kan opnemen gebeurt met de 'decemberafrekening'.

In bepaalde gevallen is er in 2025 ook een verlies van vakantierechten. Die betaal je dan uit in december 2025.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Een bediende werkt voltijds in de organisatie. Sinds 1 april 2024 neemt hij gedurende twee jaar halftijds tijdskrediet. Hij heeft het eerste kwartaal van 2024 nog geen vakantiedagen opgenomen.

Afrekening december 2024:

De bediende bouwde in 2023 20 vakantiedagen op maar heeft vanaf 1 april 2024 in het halftijds regime nog recht op slechts 10 dagen.
Het dubbel vakantiegeld werd reeds betaald (meestal in de maand mei of juni). Dit werd berekend op basis van het halftijdse loon, terwijl deze bediende, op basis van de prestaties vorig jaar, eigenlijk recht heeft op een ‘voltijds’ dubbel vakantiegeld. Het deel vakantiegeld dat hij nog niet ontving is niet verloren: je betaalt dit uit in december 2023.

  • enkelvoudig vakantiegeld: 7,6% van het bruto jaarloon 2023 (inclusief fictieve wedde voor gelijkgestelde dagen) min het al betaalde enkelvoudig vakantiegeld op basis van de halftijdse tewerkstelling
  • (aanvullend) dubbel vakantiegeld: 7,6% van bruto jaarloon 2023 (inclusief fictieve wedde voor gelijkgestelde dagen) min het al betaalde (aanvullend) dubbel vakantiegeld op basis van de halftijdse tewerkstelling.


Afrekening december 2025:

De bediende heeft in 2024 12,5 vakantiedagen opgebouwd (voltijds van 1 januari 2023 tot 31 maart 2024 en halftijds van 1 april 2024 tot 31 december 2023). Op 1 januari 2025 werkt hij nog steeds halftijds en wordt het vakantierecht dus beperkt tot 10 dagen. Het dubbel vakantiegeld wordt opnieuw berekend op basis van het halftijdse loon, waarbij geen rekening wordt gehouden met de periode van voltijdse tewerkstelling in 2024. In december 2025 betaal je:

  • enkelvoudig vakantiegeld 7,6% van het bruto jaarloon 2024 (inclusief fictieve wedde voor gelijkgestelde dagen) min het al betaalde enkelvoudig vakantiegeld op basis van de halftijdse tewerkstelling.
  • (aanvullend) dubbel vakantiegeld: 7,6% van bruto jaarloon 2024 (inclusief fictieve wedde voor gelijkgestelde dagen) min het al betaalde (aanvullend) dubbel vakantiegeld op basis van de halftijdse tewerkstelling.


Voor de concrete berekening van de decemberafrekening kan je terecht bij je sociaal secretariaat.

Nood aan meer uitgebreide info over vakantie?

Anderen lazen ook dit:

Langdurige arbeidsongeschiktheid: mogelijkheden

Een langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid van een werknemer, brengt kopzorgen mee voor werkgevers. In de meeste gevallen willen beide partijen het liefst dat het werk zo snel mogelijk opnieuw aanvat. Alleen is dit soms koffiedik kijken. Wanneer keert de werknemer terug? Zal hij dezelfde arbeid en hetzelfde ritme aankunnen? Wat kan ik als werkgever doen om een terugkeer vlot te laten verlopen?

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!