Ga verder naar de inhoud

Cao inzake ‘stabiliteit in de arbeidsovereenkomsten’ in PC 329.01

11.12.2020

De cao 'stabiliteit in de arbeidsrelatie' bevat bepalingen rond interne vacatures en wat je opneemt in de arbeidsovereenkomst. Concreet bevat de cao drie verschillende krachtlijnen. Ten eerste komt er een interne bekendmakingsplicht voor vacatures in de organisatie. Ten tweede krijgen kunnen sommige categorieën van werknemers voortaan bij voorrang solliciteren voor een interne vacature. En ten derde worden ontbindende voorwaarden uit arbeidsovereenkomsten principieel geweerd. Hieronder een uitgebreide analyse.

Vacature intern verspreiden

De cao bevat allereerst een bekendmakingsplicht voor alle vacatures in de organisatie. Als werkgever moet je deze voortaan schriftelijk bekend maken binnen de organisatie, zodat de werknemers die al in dienst zijn, op de hoogte zijn. Deze bekendmakingsplicht is eenvoudig te volbrengen, door een vacature steeds op intranet te plaatsen, een algemene mailing of nieuwsbrief uit te sturen, of alle vacatures steeds op je eigen website te plaatsen. Je kunt de vacatures uiteraard ook ad valvas in de organisatie uithangen.

Voorrang aan de werknemers die al in dienst zijn

Daarnaast bestaat er voortaan een “voorrangsrecht” bij interne vacatures voor sommige werknemers. Zo zullen werknemers met een overeenkomst bepaalde duur bij voorrang kunnen intekenen op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur. Werknemers die deeltijds werken, hebben voorrang op een vacature met een voltijdse overeenkomst of wanneer er bijkomende uren vrijkomen.

Een werknemer in een dergelijke situatie moet wel zelf actief vragende partij zijn. Ook moet hij of zij aan alle vereisten voldoen die je bij de vacature stelt. De werknemer moet voldoen aan de gestelde kwalificaties en competenties. Er mag gekeken worden naar organiseerbaarheid en beschikbaarheid.

Als werkgever zal je schriftelijk feedback moeten geven aan elke werknemer die op deze manier vragende partij was voor een nieuwe arbeidsovereenkomst én niet weerhouden wordt. De werknemer moet dan persoonlijk en schriftelijk geïnformeerd worden van de beslissing (en de redenen hiertoe). Ook bij intern sociaal overleg komt de toepassing van deze voorrangsregels op de agenda.

Ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst

Wat is een ontbindende voorwaarde? Wanneer een welbepaalde toekomstige en onzekere gebeurtenis plaatsvindt, dan neemt de arbeidsovereenkomst automatisch en van rechtswege een einde. Dergelijke voorwaarden zijn voortaan niet meer toegestaan.

Arbeidsovereenkomsten afgesloten vanaf 8 juni 2018 mogen dergelijke ontbindende voorwaarden niet meer bevatten vanaf heden. Als die er toch staan, worden ze voor niet-geschreven gehouden. Voor arbeidsovereenkomsten afgesloten voor 8 juni 2018, gaat deze regel pas in op 1 januari 2021.

Beroep je je toch op een ontbindende voorwaarde om de arbeidsovereenkomst te beëindigen? Dan zal je als werkgever een opzeg- of verbrekingsvergoeding verschuldigd zijn.

Vallen buiten het kader van deze regelgeving en zijn dus nog steeds mogelijk:

  • Vervangingsovereenkomsten
  • Overeenkomsten van onbepaalde duur met einddatum (contacteer Sociare als je een dergelijk contract wil afsluiten)
  • Arbeidsovereenkomsten die stellen dat een bepaalde essentiële voorwaarde dient vervuld te zijn. Voorbeelden hiervan zijn het behalen en behouden van een rijbewijs, het hebben van een bepaald diploma, het verplicht medisch onderzoek, het beschikken over een verblijfsvergunning,…


Anderen lazen ook dit:

UPDATE Federal Learning Account: Applicatie beschikbaar vanaf 1 april 2024

Vanaf 1 april 2024 komt er voor werkgevers een nieuwe verplichting bij inzake opleidingen. Het opleidingsrecht van de werknemers zal dan geregistreerd moeten worden in een nieuwe databank, de Federal Learning Account.

In dit bericht zetten we de informatie waar we op dit moment al over beschikken even op een rij.

De applicatie is beschikbaar sinds 1 april 2024.

Sociale verkiezingen 2024: periode van dag Y (verkiezingsdag) tot dag Y+144

Eindelijk is de dag van de sociale verkiezingen daar. De stembureaus worden ingericht, de bolletjes worden gekleurd en het resultaat wordt bekend gemaakt. Met onderstaande informatie ben je helemaal klaar voor de hoogdag van de sociale democratie en de daaropvolgende stappen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!