Ga verder naar de inhoud

Laatste prognose indexaanpassing

03.06.2022

In april 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stijgen de lonen in onze sector in nog maar eens in juni 2022 met 2%.

Het Planbureau voorspelt nu in zijn meest recente prognose opnieuw een overschrijding van de spilindex in september. Daardoor zouden de lonen in onze sector in november opnieuw met 2% stijgen.

Het Planbureau voorziet nog in een bijkomende overschrijding van de spilindex in januari 2023, waardoor de lonen in onze sector in de maand maart 2023 nog maar eens met 2% zouden stijgen.

Elke eerste dinsdag van de maand actualiseert het Planbureau zijn vooruitzichten (behalve in augustus). We houden je op de hoogte.

Samenaankoop

We herhalen graag dat wie structureel kosten wil besparen mee kan stappen in de samenwerkingsovereenkomst die we hebben met drie sociaal secretariaten.

Sociare trekt aan de alarmbel

Als werkgeversorganisatie vraagt Sociare aandacht voor de gevolgen van het niet indexeren van de financiering in de socioculturele sector. Sinds 2012 vonden al 9 loonindexeringen plaats, binnen 2 maanden volgt er dus wellicht nog een. Sociare roept de bevoegde ministers dan ook op om de werkingsmiddelen, personeelsmiddelen en via-middelen te verhogen, minstens rekening houdend met de gemiddelde personeelskost van 2022.
Meer hierover lees je in ons nieuwsbericht.

Bron: Federaal PlanbureauAnderen lazen ook dit:

Verhoging maximum kilometervergoeding vanaf 1 juli 2022

Het maximumbedrag voor dienstverplaatsingen met de eigen auto, motor- of bromfiets stijgt op 1 juli 2022 tot 0,4170 euro per kilometer. Tot 30 juni 2022 bedroeg dit 0,3707 euro/km.

Op komst: Vlaamse jobbonus voor werknemers met een laag loon

De Vlaamse regering voert een jobbonus in voor werknemers die weinig verdienen. Met een jaarlijkse premie wil men werklozen aanmoedigen om werk te zoeken en werknemers die weinig verdienen extra stimuleren om aan de slag te blijven.

Als werkgever moet je hiervoor niets ondernemen. De eerste betalingen zijn voorzien ten vroegste vanaf eind dit jaar.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!