Ga verder naar de inhoud

Laatste prognose indexaanpassing

09.01.2023

In november 2022 werd de spilindex voor de tweede maand op rij overschreden. Daardoor stijgen de lonen in onze sector opnieuw in januari 2023 met 2%.

Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose opnieuw een overschrijding van de spilindex in april 2023. Daardoor zouden de lonen in onze sector in juni opnieuw met 2% stijgen.

Het Planbureau voorziet voorlopig geen bijkomende overschrijding van de spilindex meer in 2023.

Elke eerste dinsdag van de maand actualiseert het Planbureau zijn vooruitzichten (behalve in augustus). We houden je op de hoogte.

Sociare trekt aan de alarmbel

Sociare en de andere collega-werkgeversfederaties binnen Verso, hebben hun grieven overgemaakt via een brief aan de Vlaamse regering. Concreet vragen zij een einde aan de opeenvolgende reeks van niet-indexeringen van de werkingsmiddelen en aangepaste maatregelen op vlak van energiekosten, lonen en de financiering van grote bouwwerken.

Daarnaast is Sociare, samen met vertegenwoordigers uit de verschillende sectorfederaties, ook in gesprek met de voor onze sector betrokken vakministers.

Samenaankoop

We herhalen graag dat wie structureel kosten wil besparen mee kan stappen in de samenwerkingsovereenkomst die we hebben met drie sociaal secretariaten.

Bron: Federaal PlanbureauAnderen lazen ook dit:

Vervallen cheques opnieuw activeren

Sinds 1 december 2022 kunnen werknemers een reactivering aanvragen van maaltijd-, eco- en/of consumptiecheques. Het gaat om cheques die maximaal 3 maanden vervallen zijn. De maatregel lost het probleem van de vervallen cheques voor een stuk op. De coronapremie telt hierbij als consumptiecheque.

Indexering maximumbedrag kilometervergoeding

Het maximale bedrag voor de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd tot 0,4259 euro per kilometer. Dit bedrag geldt nog onder voorbehoud van publicatie.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!