Duidelijkheid over het fiscale luik artikel 17 - Verenigingswerk
Het was even spannend afwachten, maar de kogel is door de kerk. De werknemer die volgens artikel 17 (nieuw stelsel van Verenigingswerk) tewerkgesteld wordt, moet een inkomstenbelasting van 10% op divers inkomen betalen op het moment van de fiscale afrekening (personenbelasting). Alle vergoedingen en kostenvergoedingen worden aan dit tarief belast tot een plafond van 6.540 euro per jaar (2022). Bij overschrijding van het plafond zijn de gewone belastingschijven voor beroepsinkomsten van toepassing en gaat het niet langer om een divers inkomen.
10% belasting op divers inkomen
Technisch gezien gaat het om een belastingtarief van 20% op alle diverse inkomsten uit artikel 17, dus alle vergoedingen en kostenvergoedingen in het kader van uitvoering contract artikel 17.
Van dat brutobedrag wordt de helft afgehouden om het belastbare bedrag te kennen, wat resulteert in een effectief belastingtarief van 10%:
Belasting van 20% ( bruto – 50% van totale bedrag) = 10%.
Nog even wachten op informatie over fiscaalrechtelijke verplichtingen werkgever
Deze wet is op 26 april 2022 gepubliceerd. Het is nog even wachten op duidelijkheid welke de fiscaalrechtelijke verplichtingen van de werkgever-schuldenaar artikel 17 zijn.
Wil je meer informatie?
De volledige regelgeving met betrekking tot artikel 17 lees je in onderstaand artikel.
Anderen lazen ook dit:
Tussenkomst werkgever voor thuiswerk: fiscale circulaire
Op 26 februari 2021 heeft de FOD Financiën een fiscale circulaire gepubliceerd met uitvoerige richtlijnen betreffende de tussenkomsten van de werkgever voor thuiswerk. De circulaire treedt in werking vanaf 1 maart 2021.
Belangrijk om weten: de nieuwe circulaire is in overleg met de RSZ tot stand gekomen en ligt volledig in lijn met de manier waarop de RSZ de kostenvergoeding toepast. De RSZ heeft dan ook beslist deze circulaire volledig te volgen.
Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) in PC 329
Update federaal regeerakkoord 2025: Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (swt) verdwijnt volledig. In het regeerakkoord is sprake van een 'onmiddellijke' afschaffing, maar op vraag van de sociale partners wordt de rechtszekerheid van de lopende cao’s gerespecteerd tot 30 juni 2025. Tot dan kunnen er nog swt-dossiers ingediend worden. Pas daarna wordt het systeem afgeschaft.
Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?
Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!