Ga verder naar de inhoud

Nieuwe collega: Jolien Van Herpe

31.08.2023

Het nieuwe werkjaar kon niet beter beginnen: tijdens een van de laatste zomerstormen klom nieuwe collega Jolien Van Herpe gezwind mee aan boord. Meteen mee op tweedaagse met het team, dat kan tellen. Een vuurdoop die onze allernieuwste consulent met gemak doorstond, want deze antropologe én master in sociaal recht is van geen kleintje vervaard. Maak kennis met Jolien.

Dag Jolien. Waar woon je? En met wie?

Samen met mijn partner en zoon van drie woon ik in Wespelaar. Veel is daar niet te doen, maar zowel met de auto, met de fiets of met het openbaar vervoer sta ik snel in Leuven of Mechelen. In augustus gaat in Wespelaar wel jaarlijks Swing door, dat is een bluesfestival. Kenners vinden het alvast de moeite.

Jolien web

Kom je ook uit die streek? Of vinden we je geboortegrond ergens anders?

Ik ben geboren in Gent, maar eigenlijk woonde ik verspreid over drie provincies. Tot mijn drie verbleef ik in Merelbeke. Daarna verhuisde ik naar West-Vlaanderen en op mijn achttiende startte ik mijn studies in Leuven. Daarna ben ik blijven plakken in de streek. Wat later heb ik daar mijn lief ontmoet en een huis gekocht op een steenworp van zijn ouderlijke thuis. Mijn hart ligt toch wel in Leuven en omstreken.

Hoe kom je bij Sociare terecht? Ken je de socioculturele sector?

Het was tijd voor een carrièreswitch. Na het volgen van loopbaanbegeleiding kwam sterk naar voor dat ik mijn gading zou vinden in een juridische job. Daarom besliste ik om mij te herscholen. De ManaMa in het Sociaal Recht aan de VUB sprak mij aan en al na enkele weken les wist ik dat sociale wetgeving helemaal mijn ding is. Daarom geloof ik dat ik in deze job mijn hart zal kunnen ophalen. In mijn vorige job zorgde ik voor partnerschappen tussen VDAB en bedrijven die beroepsopleiding of begeleiding naar werk aanbieden. Dus ik ben zeker vertrouwd met die organisaties uit de socio-culturele sector.

Je studeerde eerst antropologie. Heb je als antropoloog gewerkt?

Mijn opleiding Sociale en Culturele Antropologie volgde ik aan de KU Leuven. Ik heb niet als antropoloog gewerkt, maar die studie versterkte en verruimde wel een aangeboren kritische en ontrafelende kijk op de wereld. Het is echt niet mogelijk om die bril nog af te zetten.

Heb je hobby’s?

Vanaf september start ik met naailes. Een beginnerscursus en dan bekijken of die hobby voor mij is weggelegd. Voor ik opnieuw ging studeren volgde ik ook een half jaar pianoles. Als ik hier en daar een gaatje heb, probeer ik mij aan mijn piano te zetten, maar veel meer dan wat kinderliedjes en akkoorden ken ik nog niet. En ik kruip op grijze dagen wel eens in mijn pen om die wat te kleuren met poëzie. Ten slotte ga ik elke week boulderen.

Boulderen? Wat is dat?

Dat is in een grote zaal klimmen zonder touwen, maar met dikke matten om op te landen. Er zijn verschillende gradaties. Je vindt mij nog in het legioen van de beginners. Zelf ga ik naar een zaal in Herent: Boulder One, maar je kunt de sport op verschillende plaatsen beoefenen. De klimmuren worden om de zoveel weken helemaal heringericht zodat je elke keer nieuwe uitdagingen hebt. Ervaring is absoluut niet vereist en het publiek in de boulderzaal is heel divers.

Je bent net begonnen bij Sociare. Wat valt je het meest op tijdens de eerste werkweken hier?

De fijne sfeer en de oprecht sympathieke, behulpzame collega’s. Zo tijdens de eerste werkweek vertrekken op een tweedaagse boezemde me wat schrik in, maar ik heb me eigenlijk geen moment op mijn ongemak gevoeld.


Dankjewel Jolien en veel succes bij de start.

Heb je een vraag voor Jolien, of wil je haar graag welkom heten? Stuur haar gerust een mailtje.

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!