Ga verder naar de inhoud

Lidorganisatie in de kijker: JEF

11.05.2018

876 lidorganisaties (and counting), actief in 13 verschillende deelsectoren: het is voor hen dat we bij Sociare doen wat we doen.

In deze rubriek laten we je graag kennismaken met de ongelofelijke rijkdom van het socioculturele werkveld door een aantal van onze lidorganisaties zelf aan het woord te laten.

WIJZIJNSOCIARE JEF 1
  • Wie? JEF
  • Wat? Organisatie die werkt rond film en nieuwe media met kinderen en jongeren
  • Waar? Antwerpen
  • Deelsector: Cultuurspreiding
  • Lid van Sociare sinds: 2017
  • Aantal werknemers: 19
Jeugdfilms, festival, makerscollectief, medialabs, Antwerpen, stop de klok! Als Erik Van Looy in het volgende seizoen van “De Slimste Mens ter Wereld” een vraag over JEF wil stellen, dan krijgt hij bij deze al 5 mogelijke trefwoorden, gratis en voor niets. Sinds vorig jaar verenigt de organisatie 4 vzw’s die allemaal gepassioneerd met jongeren en film bezig waren.

Iris Verhoeven (algemeen coördinator JEF): “JEF zag het levenslicht in oktober 2017 en is het resultaat van een fusie tussen Jeugdfilmfestival, Lessen in het donker, Jekino Educatie en Jekino Distributie. We bundelen onze krachten nu en leggen nieuwe klemtonen om kinderen en jongeren warm te maken voor cinema en alles wat daarbij komt kijken."

"En dat is véél, want filmbeleving is anno 2018 zoveel meer dan alleen maar films kijken. Dat zie je ook weerspiegeld in onze werking: niet alleen verdelen we jeugdfilms over heel Vlaanderen, tijdens de krokusvakantie organiseren we ook jaarlijks een groot filmfestival, dat in 5 verschillende steden zo’n 15.000 bezoekers trekt en waarvoor we kunnen rekenen op een team van 60 fantastische jonge vrijwilligers. Wij maken er een erezaak van om deze kinderen en jongeren voluit te betrekken in onze organisatie. Van programmatie tot eindredactie van ons lesmateriaal: alles mogen ze zelf uitproberen en ontdekken. Want het is hun input en feedback die ervoor zorgt dat we als organisatie relevant zijn en blijven."

De kracht van beelden

"In het onderwijs is er altijd al veel aandacht geweest voor leren schrijven en leren lezen, en terecht. Maar de realiteit is dat jongeren vandaag ook in een maatschappij leven waarin ze worden overspoeld door beelden, en we merken dat ze niet altijd over de vaardigheden beschikken om daarmee om te gaan. Met onze workshops en medialabs probeert we bij JEF die blinde vlek weg te werken. We hebben daarbij één groot voordeel: de open blik en onbevangenheid waarmee jongeren naar de wereld om zich heen kijken. Laat hen spelenderwijs kennismaken met de technische aspecten die bij het maken van een animatiefilm komen kijken, en je ziet al snel hele mooie dingen ontstaan."

Sociare als partner in crime

"Ik weet niet wat we ten tijde van onze fusie gedaan zouden hebben zonder het advies en de dienstverlening van Sociare. We stonden toen voor zoveel ingewikkelde keuzes: onder welk wettelijk stelsel zouden we best verder gaan? En hoe voeg je 4 bestaande arbeidsreglementen samen tot één geheel? Heel fijn dat jullie daarbij altijd goed aangeven wat de wet voorschrijft en binnen welk kader je jezelf als organisatie toch enige bewegingsvrijheid kan permitteren."

"Ook de verschillende sectorale fondsen hebben ons al goed geholpen. Zo kregen we deze week het goede nieuws dat we in aanmerking komen voor een sociale maribelverhoging. En dankzij jullie Startjob-project kunnen we een stagiaire waar we heel tevreden over zijn nog wat langer aan boord houden.”

Meer lezen en bekijken?

www.jeugdfilm.be

Check zeker ook eens het kanaal ‘JEF makers’ op Youtube

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het jaarmagazine 2018 van Sociare

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!