Ga verder naar de inhoud

Duurzaam naar het werk met Bike to Work

23.02.2022

Stilaan komen meer werknemers opnieuw naar kantoor. Tijd om stil te staan bij hoe ze dat doen. Wil je meer werknemers naar het werk laten fietsen? Dan kan Bike to Work een prima ondersteuning zijn. Goed voor het milieu en goed voor de gezondheid. Bike to Work ondersteunt ook andere vormen van duurzaam vervoer. Wat is Bike to Work precies en hoe werkt het? We vragen meer uitleg aan Wim De Groof.

Dag Wim, wat is Bike to Work precies en hoe lang bestaat het al?

“Bike to Work is gestart in 2009. Het is een programma van de Fietsersbond om werknemers te motiveren om te fietsen naar het werk. Werkgevers gebruiken Bike to Work om hun werknemers aan te moedigen om te fietsen. Heel wat werkgevers gebruiken het platform ook om fietsvergoedingen van werknemers op een flexibele en accurate manier te berekenen."

Beeld Biketo Work Hi Res min

Hoeveel bedrijven fietsen al via Bike to Work? En welke feedback krijgen jullie van hen?

“Zo’n 200 werkgevers nemen momenteel deel aan het Bike to Work-programma. Dat gaat van woonzorgcentra, vzw’s, over overheidsinstellingen, KMO’s tot enkele van de grootste werkgevers van ons land zoals de NMBS of grote bankinstellingen. Werkgevers vinden Bike to Work een handige gereedschapskist om hun fietsbeleid op de kaart te zetten. Ze merken dat Bike to Work het aantal fietsers naar het werk doet stijgen. Een voorwaarde is wel dat de werkgevers hun werknemers actief aanmoedigen om Bike to Work te gebruiken, bijvoorbeeld voor de fietsvergoeding en om deel te nemen aan de acties en campagnes.”

Bike to Work werkt via een platform en een app?

“Ja, dat klopt. We bieden een platform om veilige fietsroutes naar het werk te plannen. Werknemers duiden hun fietsritten aan op een kalender, eventueel in combinatie met andere vervoersmiddelen. Daarnaast zijn er fietscampagnes als de Spring Challenge en Bike for Life, om werknemers aan het trappen te krijgen. De Spring Challenge is een fietswedstriid voor bedrijventeams en Bike for Life prikkelt de fietsmicrobe ten voordele van het goede doel. In 2022 fietst Bike for Life tegen vervoersarmoede door geld in te zamelen om aan elk kind en gezin een kwaliteitsvolle en betaalbare fiets aan te bieden.“

De app en het platform werken met bike-coins. Wat zijn dat? En wat is de Velo-terij?

“Wie fietsritten registreert, krijgt ‘bike-coins’. Ook andere duurzame vormen van vervoer tellen mee. Kom je te voet? Of met het openbaar vervoer of bijvoorbeeld met een step of e-scooter? Dan verdien je ook bike-coins. Met deze bike-coins kan je kortingen en vouchers activeren bij duurzame handelaars. Werkgevers kunnen in ruil voor de bike-coins ook eigen voordelen aanbieden via het platform. Werknemers kunnen hun coins ook inzetten tijdens de ‘Veloterij’. Dat is een halfjaarlijkse digitale krasloterij waarin je mooie prijzen kan winnen. Hoe meer je gefietst hebt, hoe groter je kans op een prijs."

Hoeveel betalen werkgevers voor Bike to Work?

“Ze betalen een jaarlijks lidgeld voor hun deelname. Het bedrag is afhankelijk van het aantal werknemers en kan je berekenen via onze website. Non-profit organisaties genieten van een korting van 25%. Bike to Work wordt ook ingezet in heel wat kleinere organisaties. Dankzij hun kleinschalige structuur kan Bike to Work extra aanstekelijk werken in het hele team.”

Dankjewel, Wim!

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!