Ga verder naar de inhoud

Lidorganisatie in de kijker: Alternatief vzw

10.05.2018

876 lidorganisaties (and counting), actief in 13 verschillende deelsectoren: het is voor hen dat we bij Sociare doen wat we doen.

In deze rubriek laten we je graag kennismaken met de ongelofelijke rijkdom van het socioculturele werkveld door een aantal van onze lidorganisaties zelf aan het woord te laten.

Fietsenherstellers op fietsen voor gebouw van Universiteit Hasselt
  • Wie? Alternatief vzw
  • Wat? Coaching, horeca-activiteiten, groendienst, poetsploeg, fietsenatelier…met focus op werkplekleren en werk op maat.
  • Waar? Hasselt, Genk, Diepenbeek, Heusden-Zolder
  • Deelsector: Beroepsopleiding
  • Lid van Sociare sinds: 1995
  • Aantal werknemers: 150 (inclusief doelgroepwerknemers)
Al 30 jaar is Alternatief vzw een gevestigde waarde op de arbeidsmarkt in Midden-Limburg. Hun missie? Mensen aan een job helpen die écht op hun lijf geschreven is, ook als hun professionele parcours er in het verleden één was met veel hobbels en scherpe bochten. Via opleiding, werkervaring en coaching matcht Alternatief vzw 1000 profielen per jaar met de juiste werkgever.
Hoe dat verhaal precies begon, vraagt u zich af? Daarvoor moeten we teruggaan naar de koude wintermaanden van 1985.


Yasmine Laaraj (verantwoordelijke communicatie): “We stuurden in die periode een groep klusjesmannen op ronde om bij senioren en hulpbehoevenden sneeuw te ruimen en kolen te scheppen. Het is daar dat het zaadje voor het ontstaan van Alternatief is geplant. “


Samenwerken in ons DNA

“Gaandeweg hebben we onze actieterreinen verbreed en intussen runnen we onder meer zelf een strijkwinkel, een sociaal restaurant, een poetsploeg en een bouw- en renovatieteam. We werken in opdracht van tal van stads- en gemeentebesturen in Midden-Limburg en hebben ook een samenwerking met de Universiteit Hasselt lopen waar we heel trots op zijn: 7 fietsenmakers en hun 2 begeleiders baten er een fietsatelier uit dat tweewielers verhuurt aan studenten. Die stellen ze helemaal van nul samen uit fietswrakken die ze krijgen van containerparken en stads- en politiediensten uit de regio. Vorig jaar waren dat er maar liefst 800. Op die manier dragen we als organisatie een mooi steentje bij aan het verkleinen van de afvalberg.”


Aandacht voor noden van mensen én werkgevers

“Werkgevers verwachten vaak dat de mensen die ze aanwerven meteen voor de volle 100% kunnen meedraaien op de werkvloer, maar dat is voor velen niet realistisch. Onze dienst coaching voorziet daarbij extra begeleiding en gerichte opvolging doorheen hun verkennende stage en proefperiode. We vertrekken daarbij altijd van de vraag van de werkgever. Coaching kan bijvoorbeeld onder de vorm van een taalcoach, die de werknemer bijstaat en als het ware de brug slaat met de nieuwe werkvloer. En last but not least: we hebben ook een aanbod van praktijkgerichte opleidingen voor de bedrijven of organisaties zelf, waarin ze bijvoorbeeld kunnen leren om hun documenten zoals de onthaalbrochure op te stellen in klare taal.”


Alternatief vzw & Sociare

“Iedereen die bij ons op één of andere manier met personeelsbeleid bezig is weet het: als je met concrete vragen zit rond sociale wetgeving of arbeidsrecht, dan klop je best aan bij Sociare. Bij elk contact zijn we in positieve zin verbaasd over hoe goed jullie mensen de sector kennen en aanvoelen. Ook op vlak van vertegenwoordiging in de verschillende overlegstructuren weten we dat we op onze 2 oren kunnen slapen: Sociare vervult er die rol van sectorale spreekbuis met verve.”


Meer lezen?

www.alternatiefvzw.be

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het jaarmagazine 2018 van Sociare

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!