Ga verder naar de inhoud

Vlaams Opleidingsverlof: ook voor digitale opleidingen

24.08.2020

Door de maatregelen rond social distancing om de (weder)opmars van het coronavirus te stuiten, gebeuren opleidingen meer en meer digitaal. Het kan daarbij gaan om rechtstreekse digitale contacten, maar ook om online modules die afgewisseld worden met (online) contactmomenten, het zogenaamde blended learning.

De regelgeving rond Vlaams Opleidingsverlof of VOV werd op enkele plekken gewijzigd om ruimte te maken voor deze coronaproof opleidingen.

Regelgeving & voorwaarden

De regelgeving bepaalt nu dat er recht op Vlaams Opleidingsverlof kan zijn voor een opleiding die bestaat uit:

  • minstens 32 contacturen
  • minstens 32 lestijden in het volwassenenonderwijs
  • of minstens 32 uren opleidingstijd met blended learning.

De definitie van ‘contacturen’ wordt uitgebreid naar zowel lijfelijke als digitale contacturen. Ook opleidingen met blended leren – een afwisseling van contacturen en online, zelfstandig te volgen, modules – kunnen nu onder het kader van Vlaams Opleidingsverlof vallen.

De maatregel is tijdelijk: hij geldt slechts voor het schooljaar 2020-2021. De Vlaamse overheid werkt aan een definitievere regelgeving rond digitale opleidingen voor de schooljaren daarop.


Meer weten over Vlaams Opleidingsverlof?

Raadpleeg ons dossier over VOV of kijk rechtstreeks op de website van de Vlaamse overheid.

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juli 2020 tot tijdelijke versoepeling van sommige voorwaarden voor de toekenning van Vlaams opleidingsverlof, Staatsblad 24 juli 2020.

Anderen lazen ook dit:

Corona: RSZ compenseert extra kosten vakantiegeld voor bedienden die tijdelijk werkloos waren

De RSZ gaat de extra kosten compenseren die werkgevers moeten maken voor het vakantiegeld van bedienden die vorig jaar tijdelijk werkloos waren door corona. Lees alles over de voorwaarden in dit artikel.

Corona: verplicht online telewerkregister voor de werkgever

Werkgevers zijn vanaf april verplicht om maandelijks een online register rond telewerk in te vullen. Heel concreet geven ze daarbij het totale aantal werknemers in de organisatie door, en het aantal werknemers in een niet-telewerkbare functie. Dat moet de controles op het naleven van de telewerkverplichting vergemakkelijken.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!