Ga verder naar de inhoud

Begrotingsakkoord: welke maatregelen voor de socio-culturele sector?

28.10.2022

De federale regering heeft haar begroting opgemaakt voor 2023 en 2024. Hieronder krijg je een overzicht van een aantal maatregelen die belangrijk zijn voor de socio-culturele sector. De maatregelen moeten nog uitgewerkt worden. Naarmate ze worden omgezet in regelgeving, zullen we je hierover verder informeren.

  • Het contingent voor studentenarbeid verhoogt van 475 uren naar 600 uren in 2023 en 2024.
  • Flexi-jobs zijn nu ook mogelijk voor de landbouwsector, de evenementen- en cultuursector, de zorg en de sportsector. Dit geldt echter niet voor het PC 329. Meer informatie over flexijobs vind je op www.myflexijob.be.
  • Ter compensatie van de verschillende loonindexeringen komt er een verlaging van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid in het eerste en tweede kwartaal van 2023 (7,07% van de totale bijdragen) en een mogelijk uitstel van de betaling van de bijdragen voor de sociale zekerheid in het derde en vierde kwartaal van 2023 tot 2025. De uitgestelde bijdragen zullen in 2025 geïnd worden in vier schijven (die verdeeld worden over de vier kwartalen van 2025). Om van zowel de vermindering als het uitstel te kunnen genieten, moet de werkgever een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.
  • De overheid verlengt een aantal energiemaatregelen voor organisaties tot het einde van het eerste kwartaal van 2023: accijnsverlaging op gas en elektriciteit, de tijdelijke werkloosheid “energie” en het overbruggingsrecht “energie”.
  • Er komt een nieuwe begeleidingstraject voor de re-integratie van de langdurig werklozen via de “buurten zonder langdurige werkloosheid” ("zone zéro chômeurs”). Het gaat om een traject voor personen die langdurig werkloos zijn, waarbij de werkloosheidsuitkering verder uitbetaald wordt. Deze maatregel zal uitgevoerd worden in nauw overleg met de regio’s (voornamelijk Wallonië en Brussel).
  • De overheid wil strengere voorwaarden voor tijdskrediet. De maximumduur van alle vormen van tijdskrediet wordt verlaagd. Het recht op uitkeringen voor tijdskrediet met motief 'zorg voor kind' wordt verlaagd van 51 naar 48 maanden, de leeftijd wordt verlaagd van 8 naar 5 jaar voor nieuwe instromers en de aanvrager van tijdskrediet met motief 'zorg voor kind' moet ten minste 36 maanden bij zijn werkgever zijn (in plaats van 24). Het tijdskrediet van 50% wordt voorbehouden voor voltijdse werknemers. Momenteel volstaat een ¾-contract. Voor het voltijds tijdskrediet wordt een tewerkstellingsvoorwaarde ingevoerd gedurende de 12 maanden voorafgaand aan de schriftelijke kennisgeving.
  • Vanaf 1 april 2023 komt er een premie voor de aanwerving van een langdurig arbeidsongeschikte (invalide) in het kader van gedeeltelijke werkhervatting, op basis van een arbeidsovereenkomst die minimaal overeenstemt met de duurtijd van de toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds. Na drie maanden tewerkstelling kan je als werkgever een premie van 1000 euro ontvangen.
  • De outplacement-maatregel gekoppeld aan de eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht, wordt vervangen door een verplichting voor de werkgever om voor elke verbreking een bedrag van 1800 euro te storten in een TNW (terug-naar-het-werk)-fonds.
  • De tarieven van de bijzondere bijdrage werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) worden verhoogd:
    • Voor de SWT’s ingegaan ten laatste op 31 december 2022 wordt een multiplicator toegepast van:
      • 2023: 1,0684
      • 2024: 1,1054
    • Voor de SWT’s die ingaan ten vroegste op 1 januari 2023 wordt bij de bestaande bijdragepercentages een percentage van 26,53 % opgeteld.
  • Uitvoering van het advies nr. 2.310 van de NAR: er wordt een bijzondere bijdrage ingevoerd in de gevallen waarbij het aantal opeenvolgende dagcontracten uitzendarbeid bij een gebruiker bepaalde drempels overschrijdt (vanaf 1 januari 2023).

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Barema's en bedragen

Op deze pagina bundelen we de belangrijkste barema's en bedragen die van toepassing zijn op de paritaire comités 329.01 en 329.03.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!