Ga verder naar de inhoud

'Als nieuwe werkgever zijn we innovatief, maar niet naïef'

20.04.2021

1 januari 2021 was een belangrijk momentum in de bestaansgeschiedenis van Muntuit: het was de dag waarop de organisatie officieel toetrad tot het decreet sociaal-cultureel werk. Met hun beleidsplan willen de Muntuit’ers een serieuze stap vooruit zetten om gemeenschapsmunten bekend te maken bij een groter publiek.

Sander Van Parijs, dagelijks bestuurder: “Muntuit is ontstaan als een project binnen Fairfin, de socioculturele organisatie die zich inzet voor een transparant & democratisch financieel systeem. We zijn het Vlaams platform voor complementaire munten. We helpen mensen die zo’n gemeenschapsmunt willen invoeren, en geven er ook vorming en procesbegeleiding over. Sinds 2017 staan we op eigen benen en begin dit jaar konden we dankzij de erkenning ons team verder uitbreiden. Ondertussen zijn we met z’n 4, aangevuld met 24 kernvrijwilligers.”

Hoe dikwijls heb je al moeten uitleggen wat dat precies is, een gemeenschapsmunt?

“Héél vaak! (lacht) Vaak denken mensen dat het een soort bitcoin is, de cryptomunt waarin mensen tegenwoordig massaal beleggen. Maar nee: dat is het dus niet. Een gemeenschapsmunt wordt vaak voor lokale transacties gebruikt. Je verdient ze meestal door je in te zetten voor de gemeenschap. Sommige munten willen de band tussen consumenten en lokale handelaars versterken. Anderen hebben oog voor het netwerk tussen organisaties onderling. Nog anderen stimuleren burgers om vaardigheden en kennis te delen. Gemeenschapsmunten zijn een middel – geen doel- om de capaciteiten en behoeften binnen een gemeenschap met elkaar te verbinden. Om mee te bouwen aan Bruto Nationaal Geluk.”

Sander Van Parijs

Opvallend: jullie trekken die filosofie ook door in jullie personeelsbeleid. Hoe dan precies?

“Klopt, we zetten alles op alles om een aantrekkelijke werkgever te zijn. We hebben daarom een aantal keuzes gemaakt die nog niet zo gebruikelijk zijn in de socioculturele sector. Zo hebben we een werkweek van 35 uur geïnstalleerd, kunnen onze werknemers vrij de uren kiezen waarop ze werken en hebben we een systeem van onbeperkt verlof ingevoerd. De mosterd hiervoor haalden we bij bedrijven als Netflix en –dichter bij huis- het Antwerpse communicatiebureau Marbles. ”

“Sollicitanten die bij ons willen komen werken, die gaan we meteen inzetten in de praktijk. We vinden dat de manier waarop iemand een echt probleem aanpakt meer zegt dan een CV of diploma. En werk je al bij ons en wil je een bepaalde opleiding volgen? Dan is het niet zozeer de vraag of er een directe link is met je jobinhoud, wel of het jou als persoon kan versterken en zo Muntuit ten goede kan komen. We kiezen ervoor om te vertrekken vanuit het idee dat de meeste mensen deugen, eerder dan in een kramp van wantrouwen te schieten.”

Allemaal goed en wel, maar stoot je dan wettelijk en praktisch gezien niet op bepaalde grenzen?

“Op dat praktische proberen we te anticiperen. In onze policy rond onbeperkt verlof staat dat onze medewerkers eerst hun wettelijk en sectoraal verlof moeten opnemen, voor er gepraat kan worden over bijkomend verlof. En dan nog gebeurt dat laatste altijd in samenspraak met het team en met respect voor de organisatiekalender. Zo kunnen we tijdens die bijkomende verlofdagen vragen dat collega’s op bepaalde tijdstippen telefonisch of per mail bereikbaar zijn.”

“Op vlak van verloning hebben we wel gemerkt dat de huidige loonbarema’s niet aansluiten bij hoe wij de dingen zien. Wij streven bij Muntuit naar een zo vlak mogelijke looncurve, die matcht met onze horizontale organisatiestructuur en waar je start aan een hoger loon. Maar stel dat binnen 10 jaar iedereen nog in dienst is, dan is dat aan de huidige loonbarema’s gewoon onbetaalbaar. Dat mag ons als pionier niet tegenhouden om vandaag de juiste dingen te doen”.


Op vlak van personeelsbeleid kiezen ervoor om te vertrekken vanuit het idee dat de meeste mensen deugen, eerder dan in een kramp van wantrouwen te schieten

Sander Van Parijs - Muntuit

Hoe is Sociare op jullie radar gekomen?

“We hadden sowieso nog maar weinig ervaring als werkgever, dus alle hulp was welkom. Om onze organisatie op te starten en in de aanloop naar onze erkenning hebben we veel gehad aan de expertise van SCWITCH, De Federatie en Socius. En voor alles wat samenhangt met het inzetten van medewerkers verwezen zij ons altijd door naar jullie. Vanaf de erkenning hebben we dus meteen de stap gezet om aan te sluiten, en daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad.”

Op welke manier hebben wij jullie dan concreet ondersteund in het uitbouwen van jullie personeelsbeleid?

“Alleen al de tijd die we bespaard hebben door niet alles zelf te moeten uitvlooien…Ik heb het niet uitgerekend, maar dat moet enorm zijn. Ik vind het ook een enorme meerwaarde dat we, nu we lid zijn, met iemand in dialoog kunnen gaan over onze ideeën rond personeelsbeleid. Jullie denken met ons mee, maar zetten ons waar nodig ook terug met de voeten op de grond. Zo hebben we op jullie aanraden beslist om onze onbeperkte verlofregeling elk jaar te evalueren en waar nodig bij te sturen. Als werkgever zijn we innovatief, maar niet naïef.”

“Ik kan lidmaatschap bij Sociare dus alleen maar warm aanbevelen. Jullie standaardaanbod aan informatie op jullie website staat als een huis. En als ik toch nog een vraag krijg waar ik niet meteen een antwoord op vind, dan is mijn standaardreactie meestal: ‘wacht, dat ga ik even checken bij Sociare’

Muntuit Talento

Meer lezen over Muntuit?

Neem dan zeker eens een kijkje op hun website of Facebookpagina

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!