Ga verder naar de inhoud

Lidorganisatie in de kijker: Centrum voor Agrarische Geschiedenis

11.05.2018

876 lidorganisaties (and counting), actief in 13 verschillende deelsectoren: het is voor hen dat we bij Sociare doen wat we doen.


In deze rubriek laten we je graag kennismaken met de ongelofelijke rijkdom van het socioculturele werkveld door een aantal van onze lidorganisaties zelf aan het woord te laten.

SOCIARE CAG 2
  • Wie? Centrum voor Agrarische Geschiedenis
  • Wat? Het CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18de eeuw tot vandaag
  • Waar? Leuven
  • Deelsector: Musea & erfgoed
  • Lid van Sociare sinds: 2018
  • Aantal werknemers: 8
Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis is hét expertisecentrum dat werkt rond landbouw, voeding en het landelijke leven in Vlaanderen en Brussel. Al dit materieel en immaterieel erfgoed wil het Centrum bestuderen, bewaren en ontsluiten voor het grote publiek. Om dat te realiseren onderhoudt het nauwe banden met musea, archieven, bibliotheken en private verzamelaars. Het CAG kan ook rekenen op de nodige wetenschappelijke ondersteuning vanuit het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG) van de KU Leuven.

Yves Segers (coördinator Centrum voor Agrarische Geschiedenis): “Anno 2018 verdient nog amper 1% van de Vlaamse gezinnen de kost met ‘boeren’. Maar wist je dat de kaarten een paar generaties geleden nog helemaal anders lagen? Toen vormde het platteland en de landbouw echt wel de kern van onze familiale en economische realiteit. Om de huidige actualiteit én de situatie van morgen beter te kunnen begrijpen vinden wij het essentieel dat we leren uit het verleden van onze voorouders. Op vlak van landbouw en voeding proberen wij als expertisecentrum daarin een sleutelrol te vervullen."

Meer dan Bokrijk alleen

"Bij geschiedenis en landbouw denken de meeste mensen meteen aan oude boerenkarren, klompen of historische boerderijen. Maar het is zoveel meer dan dat. Zo merken we dat er opnieuw meer waardering ontstaat voor onze ambachten. Oude landbouwtechnieken en duurzame manieren van telen & oogsten: het zijn maar twee voorbeelden van thema’s waar mensen op een creatieve manier een hedendaagse invulling aan proberen te geven. Ook op de toegenomen interesse voor oude en nieuwe culinaire tradities proberen wij als centrum in te spelen. En daarbij zijn we niet blind voor de internationale context. Zo organiseren we binnenkort in het BELvue museum in Brussel mee een festival waarbij een 15-tal gemeenschappen met een andere etnisch-culturele achtergrond het publiek zullen laten kennismaken met de typische gerechten waarmee zij de lente verwelkomen. Op die manier proberen we ons steentje bij te dragen aan een warmere samenleving."

Paritair Comité 329, een geval apart

Wij kwamen pas vorig jaar in aanraking met Sociare toen mijn collega Kristel bij jullie naar de kennismakingsdag voor nieuwe organisaties kwam. Het deed ons toen stilstaan bij het feit dat wij als vzw niet altijd op de hoogte zijn van alle specifieke regelgeving die er binnen paritair comité 329 bestaat. Omdat wij bij CAG maar met een klein team werken, is het fijn om te weten dat iemand dit allemaal in onze plaats opvolgt."

"Tel daarbij nog eens het feit dat we dankzij het aanbod van Scwitch een flinke korting kregen op onze loonadministratie bij Acerta, en je snapt dat we heel tevreden zijn over het feit dat Sociare ons pad heeft gekruist.”

Meer lezen?

www.cagnet.be

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het jaarmagazine 2018 van Sociare

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!