Vorming & netwerking

donderdag 25/04/2019

Telewerk toepassen in de socioculturele sector

Vorming

Deze opleiding geeft je een totaalbeeld van hoe je telewerk kan implementeren op je eigen werkvloer, met oog voor de flexibele manier waarop socioculturele organisaties vaak werken.

Wil je structureel telewerk invoeren? Wil je occasioneel telewerk mogelijk maken? Of wil je occasioneel telewerk juist beperken tot een bepaalde functie? Hoe voer je het in, en hoe organiseer je het allemaal praktisch? Tijdens deze voormiddag leer je het allemaal!

Lees meer

vrijdag 26/04/2019

#sensationeelsociocultureel: verkiezingsdebat Sociare

Netwerking

Benieuwd welke visie de politici van morgen hebben op het sociocultureel werk van de toekomst? Sociare vraagt het ze zelf, tijdens een interactief verkiezingsdebat op vrijdag 26 april vanaf 14u30 in de Brusselse KVS. 

Lees meer

maandag 06/05/2019

Start to GDPR

Vorming

GDPR, het moet zowat de meest gebruikte afkorting van 2018 geweest zijn...

Maar uiteraard is je organisatiebeleid helemaal GDPR-proof maken een werk van lange adem, een proces waar je best continue aandacht aan besteedt.

Heb je het gevoel dat je daarbij nog wel wat hulp kan gebruiken? In deze opleiding zetten we alle principes, aandachtspunten en actuele ontwikkelingen nog een keer voor jullie op een rij. 

 

Lees meer

dinsdag 07/05/2019

dinsdag 14/05/2019

dinsdag 21/05/2019

Basiscursus Kort - voorjaar 2019

Vorming

Tijdens de drie dagen durende opleiding Basiscursus Kort leer je alles over de verschillende fases van tewerkstelling in Paritair Comité 329 voor de socioculturele sector, aan de hand van kapstokken en knipperlichten.

Deze korte versie van onze 8-daagse basiscursus is ideaal voor bestuurders, coördinatoren...die maar af en toe in aanraking komen met sociaal recht of nood hebben aan een opfrissing van hun kennis.

Lees meer

vrijdag 10/05/2019

Workshop 'Meer diversiteit in je personeelsbeleid' ism HRwijs - GRATIS

Vorming

Voelen medewerkers zich goed in je organisatie, ongeacht hun origine, religie, gender, mogelijke handicap of seksuele voorkeur? Hou je als werkgever voldoende rekening met hun verschillen? En welke concrete stappen kan je als organisatie zetten om ervoor te zorgen dat je werknemersgroep een meer realistische afspiegeling wordt van de diverse samenleving waarin we leven? Tijdens deze gratis workshop geven we je hierover tal van tips en kan je volop uitwisselen met collega's uit andere organisaties.

Lees meer

donderdag 16/05/2019

Het nieuwe werken: telewerk & plaats- en tijdsonafhankelijk werken

Vorming

Het nieuwe werken is meer dan telewerk alleen. Het gaat om plaats- én tijdsonafhankelijk werken. Toch blijft het nieuwe werken op juridisch vlak grotendeels een grijze zone, want vooral telewerk is wettelijk omkaderd.

In deze opleiding zetten we al waar je wettelijk gezien rekening mee moet houden op een rijtje. Samen bekijken we het beleid dat jullie als deelnemende organisaties al voeren voeren rond het nieuwe werken. We behandelen de gekende pijnpunten en schotelen je tenslotte een paar concrete voorstellen van aanpak voor.

Lees meer

maandag 27/05/2019

Workshop 'Je personeelsbeleid onder de HR-scanner' ism HRwijs - GRATIS

Vorming

Staat je medewerkersbeleid op punt? Op welke domeinen kan je verbetering boeken? De vernieuwde HRscan van HRwijs brengt daarin verheldering, snel en gratis. Deze tool stelt concrete vragen rond bijvoorbeeld je aanwervingsprocedure, het welzijnsbeleid of diversiteit. Je scores op de vragen leiden tot een rapport en adviesverslag op maat. Het is een krachtig instrument om iedereen binnen je organisatie (medewerkers, directie en raad van bestuur) van verdere stappen in je HR-beleid te overtuigen. 

Tijdens deze workshop ga je al actief aan de slag met de HRscan. Je maakt kennis met alle thema’s en vragen van de scan en wisselt ervaringen en goede praktijken uit met andere socioculturele organisaties rond de thema’s van jouw voorkeur. 

Lees meer

donderdag 06/06/2019

Workshop: kostenvergoedingen voor vaste & losse medewerkers

Vorming

Twijfel je soms of je bepaalde kostenvergoedingen wel op de juiste manier toekent aan je medewerkers? Na het volgen van deze workshop behoren die twijfels voorgoed tot het verleden.

We ontleden samen met jullie de verschillende mogelijkheden vanuit zowel fiscaal- als sociaalrechtelijk standpunt. Daarbij hebben we ook aandacht voor de eigenheid van de sector, want ook de regelingen voor kostenvergoedingen voor vrijwilligers, kunstenaars en freelancers komen aan bod. 

Lees meer

vrijdag 07/06/2019

Reïntegratie van langdurig zieke werknemers: hoe pak je het aan in de praktijk?

Vorming

Langdurig zieke werknemers die na een periode thuis hun comeback maken op de werkvloer: vroeg of laat komt dat in elke organisatie wel eens voor. Maar hoe pak je dat nu best aan? Wat zijn de rechten en plichten van de werkgever én de werknemer? Hoe verloopt zo'n reïntegratietraject nu in de praktijk? En wat zegt de wetgeving over burn-outs? Tijdens deze voormiddag wijzen we je op de valkuilen en opportuniteiten. 

  

Lees meer

maandag 24/06/2019

Infosessie: nieuwe vennootschaps- en verenigingswet

Vorming

Wegens massale vraag herhaald: onze infosessie over het gloednieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (‘WVV’), waar de vzw-wet voortaan onder zal vallen.

Deze hervorming heeft een grote impact op vzw’s en hun bestuurders. Meer weten over de concrete gevolgen en veranderingen voor jouw organisatie? Dan is deze infosessie volgen een must!

Ook Scwitch is volop bezig om haar aanbod aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Zeker de moeite om eens te bekijken.

Lees meer

donderdag 19/09/2019

Basiscursus 329 - najaar 2019

Vorming

Wil je een stevige sociaaljuridische basis leggen en tegelijk ook de sectorale regels en afspraken leren kennen? Dan is onze basiscursus 329 exact wat je nodig hebt! Dit najaar gidsen onze Sociare-consulenten jullie opnieuw 8 donderdagen lang door arbeidsovereenkomsten, verlofregelingen en kostenvergoedingen. De opleiding is bovendien erkend in het kader van educatief verlof.

Lees meer

woensdag 25/09/2019

Preventie, welzijn en reïntegratie op de werkvloer

Vorming

Een waterdicht preventie- en welzijnsbeleid op het werk: als werkgever is het jouw eindverantwoordelijkheid. Als het angstzweet je nu al uitbreekt: geen paniek. Preventie & welzijn hoeft absoluut geen ingewikkeld kluwen van analyses, plannen en verslagen te zijn. Hoe je het simpel en praktisch aanpakt leren we je graag in deze opleiding. En zit je nog met vragen rond de reïntegratie van zieke werknemers? Dan hebben we goed nieuws: ook return to work komt aan bod in deze opleiding.

Lees meer

dinsdag 01/10/2019

Infosessie: tijdsregistratietool werktijd.be

Vorming

Een paar jaar geleden ontwikkelden we een superhandige online tool voor tijdsregistratie, volledig afgestemd op de noden van de socioculturele sector: Werktijd.be. Intussen wordt de tool al door meer dan 200 tevreden lidorganisaties gebruikt.

Zelf ontdekken wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Tijdens onze gratis infosessie nemen we je mee op een (gegidste) rondleiding doorheen het instrument.

 

Lees meer

dinsdag 08/10/2019

Workshop 'Bouwen aan competentie- en talentbeleid' ism HRwijs - GRATIS

Vorming

Hoe kan je binnen jouw organisatie aan de slag gaan rond competenties en talenten? Over die centrale vraag buigen we ons in groep één voormiddag lang tijdens deze workshop ism HRwijs.

In het eerste deel krijg je een theoretische toelichting rond competentiebeleid. Wat is nu net een competentie en een competentieprofiel en waarvoor kan je dit inzetten? In deel twee ga je actief aan de slag rond het thema talenten. Je maakt kennis met de talentenkaartjes van Luk Dewulf. Eindigen doen we met de vraag hoe beide benaderingen zich tot elkaar verhouden: zet je vanaf nu volledig in op een goed competentiebeleid of op een doordacht talentenbeleid? 

Lees meer

vrijdag 11/10/2019

Infosessie: Actua oktober 2019

Vorming

Benieuwd naar de impact van bepaalde beslissingen van de federale en Vlaamse regering op je organisatie? Wat wijzigt er allemaal aan het einde van 2019, en wat zit er nog in de pijplijn? Volg dan zeker onze infosessie Actua, en op een voormiddag tijd ben je weer helemaal mee!

Lees meer

dinsdag 22/10/2019

Bereid je voor op de sociale verkiezingen

Vorming

Om de vier jaar moeten grotere organisaties sociale verkiezingen organiseren. Dan kiezen de werknemers hun vertegenwoordigers in het formeel sociaal overleg met de werkgever of zijn vertegenwoordigers.

De volgende sociale verkiezingen vinden plaats tussen 11 en 24 mei 2020 (onder voorbehoud van publicatie in het Staatsblad). Maar de procedure gaat eind dit jaar al van start.

Moet jouw organisatie sociale verkiezingen organiseren? Dan vormt deze opleiding een ideaal vertrekpunt!

 

Lees meer

dinsdag 19/11/2019

Middagsessie verenigingswerk - Leuven

VormingNetwerking

Wil je graag eens een opleiding bij ons volgen, maar heb je geen tijd of zin om af te zakken naar Brussel? Goed nieuws: dit najaar blazen we bij Sociare het concept van de middagsessies nieuw leven in!

Tijdens de middagsessie rond verenigingswerk in Leuven dompelen we je op 2 uur tijd helemaal onder in de in's & outs van dit relatief nieuwe statuut. De voordelen? We voorzien broodjes, waardoor je deze sessie kan volgen tijdens je middagpauze en je daarna de rest van je werkdag nog optimaal kan benutten. De mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met socioculturele collega's uit de buurt krijg je er gratis bij!

Lees meer

dinsdag 19/11/2019

Middagsessie verenigingswerk - Gent

VormingNetwerking

Wil je graag eens een opleiding bij ons volgen, maar heb je geen tijd of zin om af te zakken naar Brussel? Goed nieuws: dit najaar blazen we bij Sociare het concept van de middagsessies nieuw leven in!

Tijdens de middagsessie rond verenigingswerk in Gent dompelen we je op 2 uur tijd helemaal onder in de in's & outs van dit relatief nieuwe statuut. De voordelen? We voorzien broodjes, waardoor je deze sessie kan volgen tijdens je middagpauze en je daarna de rest van je werkdag nog optimaal kan benutten. De mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met socioculturele collega's uit de buurt krijg je er gratis bij!

Lees meer

woensdag 27/11/2019

donderdag 28/11/2019

Snelcursus sectorale regelgeving

Vorming

Je kan terugvallen op een zekere basiskennis van het arbeidsrecht, maar je bent nog niet vertrouwd met de specifieke sectorale regels? Dan is de snelcursus van Sociare precies wat je zoekt! Op twee dagen tijd geven we je een compleet overzicht van alle regels en aandachtspunten die bijzonder zijn in PC 329. Kennis die je meteen kan toepassen binnen je eigen organisatiepraktijk.

Lees meer