Verenigingswerk: nog wijzigingen op komst

maandag 17/09/2018

Op 5 juli 2018 gaf het Parlement haar goedkeuring aan de wet rond het onbelast bijklussen. Een van de drie pijlers binnen het bijklussen is het verenigingwerk. Dat is een nieuw statuut tussen betaalde arbeid en vrijwilligerswerk waarmee particulieren voor bepaalde functies kunnen worden vergoed. Verschillende van deze functies richten zich expliciet op de socioculturele sector. Na de invoering van de initiële wetgeving deze zomer komen er echter nog wijzigingen aan.

Het nieuwe statuut is van kracht sinds 15 juli 2018. De aangifte was al mogelijk vanaf 8 juli en gebeurt digitaal via de website www.bijklussen.be waar de maatregel ook wordt toegelicht. 

Je vindt meer informatie over voorwaarden en het toepassingsgebied in onze FAQ verenigingswerk.

Momenteel is er echter ook een herstelwet in voorbereiding. Dit voorstel zit nog in de Commissie Sociale zaken en wordt momenteel in oktober in de Kamer verwacht. 

Het voorstel bevat de volgende wijzigingen:

  • Een aanpassing van de functielijst op vraag van de sector
  • De mogelijkheid tot het verhogen van de maandvergoeding voor bepaalde sectoren en functies per Koninklijk Besluit
  • De wachtperiode van één jaar tussen tewerkstelling als werknemer en verenigingswerker niet van toepassing maken in geval van artikel 17 (de 25-dagen regeling).

Tegelijkertijd is er een KB in voorbereiding dat voor onderstaande functie de maandgrens verhoogt van 500 naar 1000 euro. Het jaarmaximum blijft behouden. het gata om:

  • animator, leider, monitor of coördinator die sportinitiatie en/of sportactiviteiten verstrekt
  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden

We houden je op de hoogte van verdere wijzigingen, via onze nieuwsberichten en E-zines.