Nieuwe vzw-wet van kracht op 1 mei 2019

vrijdag 01/03/2019

Het federale parlement heeft op 28 februari dan toch het licht op groen gezet voor het nieuwe Wetboek Vennootschappen & Verenigingen (WVV). Het WVV omvat ook de nieuwe vzw-wet, en heeft daarom belangrijke consequenties voor al wie een vzw runt. Heel concreet zal de nieuwe wet van toepassing zijn op nieuwe vzw's vanaf 1 mei 2019.

Wat met vzw's die al bestaan?

Voor bestaande vzw’s wordt de nieuwe wet van kracht op 1 januari 2020 zodra ze hun statuten wijzigen, maar uiteraard mogen zij zich vanaf 1 mei van dit jaar al vrijwillig aan de wet aanpassen.

De statuten moeten in ieder geval uiterlijk 1 januari 2024 in regel zijn met de nieuwe wetgeving.

De dwingende bepalingen van de wet worden voor elke organisatie hoe dan ook al vanaf 1 januari 2020 van toepassing.

We volgen dit uiteraard inhoudelijk verder op, en komen binnenkort met een volledig overzicht van alle belangrijke wijzigingen en een to-do lijstje met bijbehorende deadlines van alles wat je in het kader van de nieuwe wet in orde moet brengen.

Wat kan je nu al doen?

  • Scwitch heeft een no-nonsense aanbod waarmee je je organisatie zonder nutteloze uitgaven en kopzorgen in regel stelt. Je vindt meer info op de tarievenlijst op Ask-an-expert. Met een Scwitch-abonnement kun je er bovendien extra voordelig gebruik van maken.
  • Gezien de nieuwe ‘ondernemingsmogelijkheden’ wordt de fiscaliteit van je organisatie een belangrijk punt. Ook daarvoor heeft Scwitch een aanbod (zie ‘Diensten Scwitch-partners’ op de tarievenlijst). Neem voor meer info contact met Sarah: sarah@scwitch.be – tel. 0486 309915.
  • De FAQ’s, tools en modeldocumenten van zowel Sociare als Scwitch worden systematisch aangepast aan de nieuwe wetgeving.