Loopbaancheques in Vlaanderen: voorwaarden verstrengd

donderdag 23/01/2020

Vanaf 1 januari 2020 beperkt de Vlaamse regering de gevallen waarin loopbaancheques aangevraagd kunnen worden. De werknemer moet voortaan zeven jaar werkervaring hebben. Elke periode van zes jaar zal er ook slechts zeven uren begeleiding gedekt zijn, in plaats van acht, zoals dat vroeger het geval was.

Via het systeem van loopbaancheques kan een werknemer goedkoper gebruiken maken van loopbaanbegeleiding, zodat werknemers ondersteuning krijgen om hun loopbaan in handen te nemen. Een werknemer kan de cheques aanvragen via de VDAB als hij in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont en voltijds of deeltijds werkt.

Om de zes jaar kan een werknemer loopbaancheques aanvragen. Tot voor dit jaar kocht hij daar acht uren loopbaanbegeleiding mee, verdeeld over twee cheques. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de begeleiding maximaal zeven uren. De eerste cheque is dan goed voor vier uur, en de tweede voor drie uur. 

Vanaf 2020 heeft een werknemer ook zeven jaar werkervaring nodig (als werknemer of zelfstandige) om recht te hebben op de cheques. Tot voor kort was dit slechts één jaar. Loopbaancheques die voor 2020 werden aangevraagd, blijven onder het vorige regime bruikbaar.

Op de website van de VDAB lees je meer over de aanvraag van de loopbaancheques.