UPDATE werkbaarheidcheques: Crevits opent werkbaarheidscheques voor corona-aanpassingen

vrijdag 08/05/2020

De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners zetten zich in voor meer werkbaar werk via werkbaarheidscheques. Meer mensen gaan aan de slag in gemiddeld langere loopbanen. En met deze projectoproep kan je het welzijnsbeleid binnen jouw organisatie naar een hoger niveau tillen.

Begin mei besliste de Vlaamse regering om het actieterrein van de werkbaarheidscheques uit te breiden.

Die werden in 2019 in samenspraak met de sociale partners gelanceerd en bieden ondernemingen cofinanciering om werkbaarheidsmetingen op te zetten. Voortaan komen ook acties die de gevolgen van de coronacrisis op de werkvloer kunnen milderen in aanmerking. Concreet zijn er drie types acties toegevoegd aan de projectoproep:

  • Aanpassingen aan de werkpost of de arbeidsorganisatie.
  • Het versterken van de competenties van medewerkers als de onderneming haar arbeidscontext heeft moeten wijzigen onder invloed van corona.
  • Maatregelen die de psychische weerbaarheid van medewerkers verhogen.

Ondernemingen die specifiek op een van deze drie assen advies, begeleiding of opleiding willen inkopen kunnen dus ook subsidies aanvragen in het kader van de werkbaarheidscheques.

Werkbaarheidscheques in het kort

  • De werkbaarheidscheques kunnen gebruikt worden voor een scan van de werkbaarheid in de onderneming. Initieel konden de werkbaarheidscheques niet gebruikt worden voor concrete acties om de werkbaarheid te verhogen, maar daar komt met deze tijdelijke uitbreiding dus verandering in.
  • Voor concrete acties zijn er wel subsidiemogelijkheden binnen de oproepen van ESF-Vlaanderen.
  • De onderneming dient minimaal 40% van de kosten zelf te dragen.
  • Een onderneming kan drie afzonderlijke aanvragen indienen tot een maximumbedrag van €10.000 over alle aanvragen heen.
  • De oproep loopt in principe af op het einde van het jaar. Je kunt op elk moment een aanvraag indienen.
  • De werkbaarheidscheques werden begin dit jaar uitgebreid naar sociale ondernemingen.

Verlenging wegens corona

Als je al een werkbaarheidscheque hebt aangevraagd voor 16 maart 2020, kan het zijn dat je in problemen komt omdat bepaalde stappen niet konden doorgaan. Daarom kun je een verlenging van je projectperiode aanvragen bij het Departement WSE (werkbaarheidscheque@vlaanderen.be). Let op: doe deze aanvraag pas nadat de coronamaatregelen worden opgeheven. Deze verlenging zal namelijk maximaal dezelfde termijn bedragen als de coronamaatregelen van kracht waren. Heb je wegens omstandigheden meer tijd nodig, dan kun je mogelijks een uitzondering krijgen mits goede argumentatie.

>>> Ontdek hier alle mogelijkheden

TIP: De collega's van HRwijs gaven midden mei een webinar rond de nieuwe mogelijkheden van werkbaarheidscheques in coronatijden, dat je nog kan herbekijken.

 

Op zoek naar inspiratie over werken aan werkbaarheid? HRwijs to the rescue!

Als je meer wil weten over werkbaarheid, dan kunnen deze links je alvast inspireren:

Heb je vragen? Stel ze gerust aan Liesbeth Denis, HR-adviseur HRwijs: liesbeth.denis@verso-net.be of 0470/47.75.12.