Afschaffing van de ecocheques?

vrijdag 17/03/2017

Eerder dienden N-VA, MR, CD&V en Open Vld een wetsvoorstel in om vanaf volgend jaar de ecocheques te vervangen door een nettobedrag. Toch is die omzetting nog geen feit: 

Het voorstel wil de cheques vervangen door een gelijkwaardige netto vergoeding die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort. De waarde en het parafiscaal voordeel blijven dezelfde als deze van de huidige ecocheques.

 

De discussie over de afschaffing van de ecocheques loopt al jaren. En ook nu is er heel wat weerstand. Zowel de uitgevers van de ecocheques, als de sociale partners, pleiten immers voor het behoud van de ecocheques. Dat is de reden waarom de Commissie Sociale Zaken besliste om de stemming voorlopig uit te stellen en een advies te vragen aan de Raad van State en om de sociale partners nog eens te horen. 

 

Het valt dus nog af te wachten of en wanneer het wetsvoorstel goedgekeurd zal worden. Het parlement moet het voorstel immers nog behandelen. 

Sociare volgt dit verder voor jullie op.

Meer lezen over de toepassing van ecocheques op dit moment?  Kijk dan zeker eens in onze kennisbank 329 - loon en kostenvergoedingen - loon - uitgebreide toelichting - syllabus loon of klik hier.