‘Cash-for-car’ in de prullenbak: Grondwettelijk Hof vernietigt mobiliteitsvergoeding

vrijdag 24/01/2020

Het Grondwettelijk Hof heeft, op vraag van 3 milieuverenigingen, het ABVV en het ACV, de ‘wet van 30 maart 2018 betreffende de invoering van een mobiliteitsvergoeding’ vernietigd. Die mobiliteitsvergoeding is een financiële tegemoetkoming die de werknemer ontvangt van zijn werkgever, in ruil voor het inleveren van zijn bedrijfswagen. Je leest er meer over in ons nieuwsbericht ‘Mobiliteitsvergoeding biedt werknemer de optie om bedrijfswagen in te ruilen’.

Het Hof is kritisch voor de wijze waarop de wetgever het doel van duurzame mobiliteit heeft uitgeschreven in de wet.' Zowel het algemene opzet van de ontworpen regeling als bepaalde aspecten van de concrete uitwerking ervan zijn problematisch in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet-discriminatie', oordeelt het Hof.

Het Hof besloot dat de nu nietig verklaarde cash-for-carregeling van kracht blijft tot er nieuwe wetsbepalingen in werking treden en ten laatste tot 31 december 2020.

Let wel: de uitspraak heeft geen invloed op het mobiliteitsbudget. Bij die regeling krijgen werknemers die hun bedrijfswagen inruilen een budget in de plaats om een milieuvriendelijke wagen te kopen of duurzame verplaatsingen te maken. Meer informatie daarover lees je in ons nieuwsbericht ‘Alles over het mobiliteitsbudget en de wijzigingen aan de mobiliteitsvergoeding.

 

Bron: GwH 23 januari 2020, nr. 11/2020.