CORONA: Welke activiteiten mogen weer vanaf 18 mei?

dinsdag 19/05/2020

Het nieuw ministerieel besluit van 15 mei 2020, waarbij het ministerieel besluit van 23 maart over de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (nogmaals) werd gewijzigd, bevat een aantal belangrijke aanpassingen voor onze sector.

Lees hier het integrale ministerieel besluit

Algemeen geldt dat evenementen van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristisch, sportieve, toeristische en recreatieve aard verboden blijven tot en met 30 juni 2020.

Vanaf 18 mei mogen volgende activiteiten wel heropstarten:

  • de musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen
  • de natuurbezienswaardigheden, zoals natuurparken en dierentuinen
  • de bibliotheken

Voor deze 3 activiteiten geldt dat de reservaties online of telefonisch moeten verlopen en dat er voorzorgen moeten worden genomen om een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon te garanderen.

  • Sportactiviteiten: Trainingen in de buitenlucht, in georganiseerd verband, met maximum 20 personen, in aanwezigheid van een trainer, en met het respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Eventuele cafetaria's, restaurants, attracties en speeltuinen blijven voorlopig gesloten. Daarnaast worden alle beroeps- en amateursportwedstrijden geannuleerd tot en met 31 juli 2020.

Let wel: telethuiswerk blijft aanbevolen bij alle niet essentiële organisaties. Voor de functies waar telewerk niet kan toegepast worden, moeten organisaties de nodige maatregelen nemen om de naleving van de regels van social distancing te garanderen of, als dat niet mogelijk is, een minstens gelijkwaardig niveau van bescherming te bieden.  

Graag meer informatie hierover? Lees ons nieuwsbericht Corona: het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële beroepen.

We volgen de maatregelen op de voet op en actualiseren regelmatig onze nieuwsberichten. Alle informatie over de Corona-maatregelen vind je op onze website in de rubriek Corona.

Bron: Ministerieel besluit van 15 mei 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID - 19 te beperken, Staatsblad 15 mei 2020.