Ga verder naar de inhoud

Maak als vzw gebruik van de tewerkstellingsmaatregel wijk-werken

25.09.2020

Sinds 1 januari 2018 vervangt het wijk-werken in Vlaanderen het vroegere pwa-stelsel. Het wijk-werken biedt de mogelijkheid om gedurende enkele uren per week klusjes te laten uitvoeren door een werkzoekende. Op deze manier bied je de werkzoekende een opstap naar werk en kan jij van een paar helpende handen tegen een voordelig tarief genieten.

Wie kan het systeem gebruiken?

 • vzw’s of niet-commerciële verenigingen
 • privépersonen
 • gemeenten
 • OCMW’s
 • onderwijsinstellingen
 • land- en tuinbouwbedrijven

Welke klusjes kan je laten uitvoeren?

 • Elke gemeente kan beslissen welke activiteiten ze uit de Vlaamse activiteitenlijst wijk-werken toelaten en welke niet. Op de website van de VDAB kan je nagaan welke activiteiten er toegelaten zijn in jouw gemeente.
 • Biedt jouw gemeente de activiteit die jij wil laten uitvoeren uit de Vlaamse activiteitenlijst wijk-werken niet aan? Dan kan je vragen aan je wijk-werkorganisator of deze activiteit ook opgenomen kan worden. Op de website van de VDAB kan je per gemeente je wijk-werkorganisator vinden.

Welke formaliteiten gelden er?

 1. Je meldt je aan op de site van de VDAB en registreert je klusje
 2. Je ondertekent de gebruikersovereenkomst die je wijk-werkorganisator opstuurt via post
 3. Je betaalt het inschrijvingsrecht en bestelt de wijk-werkcheques op de site van Edenred

Hoeveel kost een wijk-werkcheque en waar kan je deze bestellen?

 • De prijs van de wijk-werkcheque hangt af van jouw vestiging. Het is de wijk-werkorganisator die bepaalt hoeveel deze kost.
 • De kostprijs van de wijk-werkcheque staat aangegeven op de site van de VDAB bij de contactgegevens van de wijk-werkorganisator.
 • Je betaalt één wijk-werkcheque per begonnen uur werk aan de wijk-werker.
Bron: Decreet van 7 juli 2017 betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming

Anderen lazen ook dit:

Sociaal akkoord krijgt uitvoering in NAR-cao's

Vorige maand kwamen de sociale partners tot een akkoord over een heel deel maatregelen: van landingsbaan tot minimumlonen. Deze princiepsakkoorden moesten nog in regelgevende teksten gegoten worden. Nu heeft de NAR zijn huiswerk klaar: een reeks cao's werd deze week gepubliceerd.

De cao's nr. 150 tot nr. 159 werden deze week afgesloten. In dit artikel lijsten we de verschillende maatregelen kort op, waarna wordt doorverwezen naar de uitgebreide analyse van onze collega's bij Unisoc.

Verenigingswerk: toepassingsgebied uitgebreid naar 2 socioculturele activiteiten

De kamer heeft op 15 juli 2021 een wijziging met betrekking tot de tijdelijke regeling voor verenigingswerk goedgekeurd. De tijdelijke regeling voor verenigingswerk wordt vanaf 8 mei 2021 uitgebreid naar 2 socioculturele activiteiten: artistiek of kunsttechnisch begeleider & opleidingsverstrekker over maatschappelijke thema's.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!