Ga verder naar de inhoud

Wijk-werkcheques blijven langer geldig door corona

17.05.2021

Naar aanleiding van de coronamaatregelen konden bepaalde wijk-werkactiviteiten niet meer worden verdergezet. Om deze reden heeft de overheid de geldigheidsduur van de wijk-werkcheques verlengd.

Wat is een wijk-werkcheque?

Elke gemeente(groep) organiseert Wijkwerken. Langdurig werklozen en leefloners worden ingeschakeld om taken uit te voeren die niet voorzien zijn in het reguliere arbeidscircuit. Je kan bij jouw gemeente navragen welke activiteiten hun werknemers mogen uitvoeren in jouw vzw (dat kan gaan om kleine onderhoudswerken, vergezellen van personen naar activiteiten...).

De gebruiker betaalt een wijk-werkcheque van minimum 5,95 euro tot 7,45 euro maximum per begonnen uur.

De wijk-werker krijgt van de gemeente een vergoeding van 4,10 euro per uur (naast een verplaatsingsvergoeding van 0,15 euro/km). De vergoedingen aan de wijkwerker zijn niet belast.

Waarom worden de wijk-werkcheques verlengd?

Omwille van de bijkomende en verstrengde federale coronamaatregelen beslist op de Nationale Veiligheidsraad van 29 maart 2021, konden de wijk-werkactiviteiten niet meer op dezelfde wijze worden verdergezet. Om ervoor te zorgen dat je als gebruiker de wijk-werkcheque na de maatregelen toch kan gebruiken, wordt de geldigheidsduur van de wijk-werkcheque verlengd.

  • Een geldige wijk-werkcheque met een uitgiftedatum tot en met 29 maart 2021 heeft een geldigheidsduur van 15 maanden in plaats van 12 maanden.
  • De geldigheidsduur van een wijk-werkcheque met een vervaldatum vanaf 29 maart 2021 tot en met 1 juni 2021 wordt eveneens verlengd met 3 maanden.

Bron:

Ministerieel besluit van 19 april 2021 tot verlenging van de geldigheid van de wijk-werkcheque ingevolge de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus COVID -19, Belgisch Staatsblad 29 april 2021.

Misschien vind je dit ook interessant:

Maak als vzw gebruik van de tewerkstellingsmaatregel wijk-werken

Sinds 1 januari 2018 vervangt het wijk-werken in Vlaanderen het vroegere pwa-stelsel. Het wijk-werken biedt ook aan vzw's de mogelijkheid om gedurende enkele uren per week klusjes te laten uitvoeren door een werkzoekende.

Anderen lazen ook dit:

Overzicht van verschillende tewerkstellingsvormen in socio-culturele sector

Wil je een medewerker inschakelen in jouw organisatie, maar ben je er nog niet uit in welk statuut je dat best doet? In deze tabel vind je een handig overzicht van de verschillende statuten en hun belangrijkste kenmerken.

Jaaroverzicht tewerkstellingsmaatregelen: meedelen aan ondernemingsraad, vakbonden of personeel

Tussen 1 februari en 28 februari 2023 stuurt de RSZ je een overzicht van de tewerkstellingsmaatregelen die jouw organisatie toepaste in het 4de kwartaal 2021 tot het 3de kwartaal 2022. Belangrijk is dat je dat overzicht uiterlijk binnen een maand na ontvangst communiceert aan vakbond(en), ondernemingsraad of werknemers

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!