Ga verder naar de inhoud

Een vrijwilligersregister bijhouden: het kan, maar het is niet verplicht

25.09.2020

Uit verschillende hoeken wordt het bericht verspreid dat organisaties die met vrijwilligers werken verplicht een vrijwilligersregister moeten bijhouden. Sociare is het niet eens met de achterliggende redenering dat vrijwilligers onder de wetgeving over de sociale documenten vallen en het bijgevolg verplicht zou zijn om een vrijwilligersregister bij te houden. Hieronder lees je waarom we dat vinden.

  • Ook de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 legt in die zin geen verplichting op om vrijwilligers in te schrijven in een apart register. De enige verplichting die de organisatie wel heeft, als ze forfaitaire kostenvergoedingen geeft, is het bijhouden van een boekhoudkundige lijst van die vergoedingen, aangezien de organisatie bij een controle moet kunnen aantonen welke forfaitaire vergoedingen ze heeft uitbetaald. Dit is een verplichting die voortvloeit uit het Wetboek der Inkomstenbelastingen. Zo kan de fiscus controleren dat men de kostenvergoedingsregeling, zoals opgenomen in de Vrijwilligerswet, correct toepast.
  • De organisatie registreert dus de coördinaten van de vrijwilligers en de data waarop ze welke kostenvergoeding hebben ontvangen. Bij controle kan dit opgevraagd worden. Als je als organisatie met reële kostenvergoedingen werkt, hou je ook alle bewijsstukken op naam bij.
  • We benadrukken het nog eens: een speciaal vrijwilligersregister (waarvoor sommige aanbieders flink wat geld vragen) is ook in dit geval niet nodig. Dit kan evengoed een bestand zijn dat elektronisch bijgehouden wordt.

Meer over werken met vrijwilligers?

Anderen lazen ook dit:

FAQ: Hoe verloon ik een artistiek medewerker/kunstenaar in paritair comité 329?

Organisaties in de socioculturele sector doen geregeld beroep op kunstenaars om een werk te maken of een opdracht uit te voeren. Hoe zit dat met paritaire comités, statuten, contracten, barema's en lonen? Dat verhelderen we in deze FAQ.

Verlaging maximum kilometervergoeding vanaf 1 juli 2020

Het maximumtarief voor dienstverplaatsingen met de eigen auto, motor- of bromfiets daalt op 1 juli 2020: tot 30 juni 2021 bedraagt het 0,3542 euro (voorheen 0,3653 euro) per kilometer.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!