Ga verder naar de inhoud

Vrijstelling prestaties tijdens opzegtermijn: werknemer moet sneller naar de VDAB of Actiris

06.10.2020

Als je je werknemer vrijstelt van prestaties tijdens de opzegtermijn, dan moet die zich voortaan binnen de maand inschrijven bij de VDAB of Actiris. Je bent als werkgever vanaf nu ook verplicht om de werknemer hierover schriftelijk te informeren.

In uitvoering van het regeerakkoord zullen werknemers zich moeten inschrijven bij de VDAB of Actiris binnen de maand na het einde van hun arbeidsovereenkomst. Dit moet hen sneller naar een nieuwe functie leiden. Om werknemers hiervan op de hoogte te brengen, zal het werkloosheidsbewijs C4 worden aangevuld met een vermelding die hen wijst op die verplichting.

Maar deze inschrijving moet al vroeger gebeuren als de werkgever en de werknemer in onderling akkoord overeenkomen dat de werknemer tijdens de opzeggingstermijn wordt vrijgesteld van arbeidsprestaties. In dat geval moet de werknemer zich binnen de maand na het akkoord over de vrijstelling van arbeidsprestaties inschrijven bij de VDAB of Actiris, afhankelijk van waar hij of zij woont.

Als werkgever moet je vanaf 29 april 2019 je werknemer hiervan schriftelijk op de hoogte brengen op het moment dat je een akkoord sluit over de vrijstelling van arbeidsprestaties tijdens de opzeggingstermijn.

Tip: zorg dat je kan bewijzen dat je voldaan hebt aan de informatieplicht. Verwerk de informatieplicht best in de overeenkomst die je sluit over de vrijstelling. Of nog beter, gebruik het modeldocument van Sociare.

Dan heb je een schriftelijk bewijs.

Uitgebreide informatie lees je in onze syllabus einde arbeidsovereenkomst.

Bron:Wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal, BS 19 april 2019, art. 12.

Anderen lazen ook dit:

Grondwettelijk Hof vernietigt activeringsbijdrage

Werkgevers die een werknemer volledig vrijstellen van prestaties, betalen sinds 2018 een activeringsbijdrage bovenop de normale rsz-bijdragen.

RSZ verduidelijkt: wanneer geen activeringsbijdrage betalen?

Werkgevers die een werknemer volledig vrijstellen van prestaties, betalen sinds 2018 een activeringsbijdrage bovenop de normale rsz-bijdragen. De RSZ verduidelijkt in haar instructies voor het eerste kwartaal van 2019 wanneer je de activeringsbijdrage niet moet betalen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!